Otkriven dio Appleovih planova do 2040. godine koji uključuje revolucionarne kontaktne leće

Apple ulaže velike resurse u razvoj proizvoda s proširenom stvarnosti te planiraju razvijati proizvode u tri faze, pri čemu treću fazu možemo očekivati tek između 2030. i 2040.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2021. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na internetu često možemo pročitati razmišljanja analitičara o proizvodima na kojima velike kompanije već rade ili o kojima razmišljaju, no najčešće je riječ o planovima od maksimalno nekoliko godina. Prošli tjedan analitičar koji prati Apple Ming-Chi Kuo objavio je svoja predviđanja (koja su bazirana na informacijama koje dobiva iz vrlo pouzdanih izvora iz Applea ili povezanih s Appleom) koja uključuju razdoblje od nekoliko godina, ali i razdoblje do čak - 2040. godine.

Pixel 4 (Foto: AFP) - 3 Planovi Applea i Googlea otkrivaju trendove koje možemo očekivati na mobilnom tržištu

Riječ je o planovima vezanim uz proširenu i virtualnu stvarnost koje u Appleu vide kao vrlo važan dio njihove budućnosti te će uložiti veliki novac u razvoj AR/VR proizvoda. Prema spomenutom analitičaru, u Appleu planiraju tri faze razvoja takvih proizvoda.

Prva faza uključuje uređaj poput kacige koji će imati podršku za proširenu stvarnost i virtualnu stvarnost te se njegovo predstavljanje očekuje sljedeće godine, a cijena bi trebala iznositi oko tisuću dolara. Bit će opremljena Sonyjevim micro-OLED ekranima te s nekoliko optičkih modula, a Kuo kaže kako će ta kaciga biti “prijenosna”, odnosno imat će neovisni izvor snage i pohrane podatka, no “ne i toliko mobilna kao iPhone”. Takav bi uređaj, smatra ovaj analitičar, trebao omogućiti puno bolje iskustvo u odnosu na postojeće slične uređaje. Također, ono što bi moglo biti ključno za prodaju tog uređaja jest integracija s Appleovim servisima poput Apple TV+ i Arcade, što znači da bi omogućio potpuno novo iskustvo gledanja videosadržaja i igranja igara.

Slika nije dostupna Apple razvija novi dodatak za svoj smartphone kojeg će poželjeti svi korisnici novih modela iPhonea

Nekoliko godina nakon toga planirana je druga faza te najranije 2025. možemo očekivati naočale s podrškom za proširenu stvarnost, dok bi tijekom sljedećeg desetljeća, dakle između 2030. i 2040. Apple trebao predstaviti revolucionarne kontaktne leće koje će također imati podršku za proširenu stvarnost. Možemo pretpostaviti kako bi se unutar takvih leća prikazivali nekakvi važni podaci i obavijesti kakve danas pregledavamo na ekranima telefona i pametnih satova. Naravno, trenutačno je teško govoriti o nekakvim uređajima kakvi bi se u prodaji trebali pojaviti za 10 ili 20 godina te bi se s velikim napretkom tehnologije svašta moglo promijeniti, no svakako je dobro znati u kojem smjeru razmišljaju Appleovi šefovi.

Izvor: Mac Rumors

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti