Otkriven krivac za dugogodišnje loše rezultate Williams F1 tima - Excel tablica iz pakla

Da vas netko pita zašto renomirani tim Formule 1 ima loše rezultate već duže vrijeme,vjerojatno niti u ludilu ne biste odgovorili da je uzrok tome nepregledna Microsoft Excel tablica.

Branimir Vorša | 21.03.2024. / 14:31

Williamsov F1 bolid
Williamsov F1 bolid (Foto: Afp)

Pad tima Williams Racing u poretku Formule 1 u posljednja dva desetljeća bio je obavijen velom tajne, ali šef tima James Vowles baca svjetlo na značajan problem: problematičnu Microsoft Excel proračunsku tablicu, koja koči razvoj njihovog F1 bolida.

Vowles opisuje unutarnje procese tima po njegovom dolasku početkom 2023. godine kao katastrofalne, s neučinkovitošću u procesu izrade bolida koja je dovela do neorganizirane hrpe dijelova samo tri tjedna prije testiranja za 2024. godinu.

Prema Vowlesu i tehničkom direktoru Patu Fryju, Williams se godinama bori s proračunskom tablicom koja sadrži oko 20.000 dijelova, uključujući rane faze automobila za 2024. godinu. Taj sustav ne samo da se pokazao amaterskim i neupravljivim za sport kao što je F1, nego mu također nedostaju ključne logističke informacije, poput praćenja troškova dijelova, vremena proizvodnje i inventara.

F1 bolid snimljen iz najbržen FPV drona na svijetu VIDEO Ovako ludu snimku F1 bolida na stazi dosad niste vidjeli

Recover-e VIDEO Pogledajte Recover-e, pravi trkaći bolid koji je rođen iz elektroničkog otpada

Popis u Excelu bio je komedija. Nemoguće je njime navigirati i nemoguće ga je ažurirati, požalio se Vowles, navodeći primjer Williamsovog prednjeg krila od 400 dijelova da ilustrira te izazove.

Ta zamršena baza podataka o dijelovima možda je pridonijela prošlim problemima, uključujući kasni dolazak za predsezonska testiranja 2019. godine i slab razvoj tijekom sezone, što je značajno povećalo troškove.

Međutim, Williams poduzima sveobuhvatnu reviziju svoje tehnološke baze kako bi riješio ove proceduralne nedostatke i vratio konkurentnost tima u natjecanju F1. Iako se tim namjerava brzo vratiti na čelo natjecanja, takve transformacije zahtijevaju vrijeme i moguće daljnje oslanjanje na proračunske tablice programa Excel u međuvremenu.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti