Otkriven uzrok zbog kojeg je Uberov autonomni automobil usmrtio pješakinju

Ekipa iz Ubera, čini se, nije dovoljno dobro podesila softver koji prepoznaje objekte na cesti, zbog čega automobil uopće nije reagirao na pješakinju koja je prelazila cestu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2018. / 12:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su testiranja autonomnih automobila godinama prolazila bez većih problema, barem što se tiče prometnih nesreća i ljudskih žrtava, u ožujku ove godine Uberov automobil kojim je upravljalo računalo udario je i usmrtio pješakinju koja je prelazila cestu na mjestu gdje nema pješačkog prijelaza. Nakon ove nesreće iz brojnih su se kompanija iz industrije autonomnih automobila ogradili od Ubera, a iz Wayma su poručili kako se takva nesreća ne bi dogodila njihovim automobilima.

Nakon što smo toliko čitali o naprednoj tehnologiji, radarima i senzorima koji pokrivaju cijelu površinu oko automobila i reagiraju na sve objekte na cesti, pješake, bicikliste itd., čini se nevjerojatnim kako radar i senzori nisu mogli primijetiti ženu koja prelazi cestu i reagirati, odnosno zaustaviti ili skrenuti automobil.

Ako je vjerovati informacijama koje su se jučer proširile internetom, a koje dolaze od izvora upoznatih sa situacijom, izgleda kako smo napokon saznali razlog zbog kojeg je došlo do nesreće te je, prema tim podacima, krivica na ekipi iz Ubera.

Problem je navodno bio u softveru koji prepoznaje objekte na cesti i reagira na njih. Naime, Uber nije dovoljno dobro podesio taj softver – automobil nije reagirao na pješakinju jer ju je prepoznao kao objekt koji ne predstavlja opasnost i zbog kojeg se nije potrebno zaustaviti.

Uberov softver razvijen je tako da ne reagira na neke objekte koji ne predstavljaju opasnost za automobil – npr. automobil se neće zaustaviti ili skrenuti ako mu se na putu pojave plastične vrećice, no čini se kako su u Uberu pretjerali s tim podešavanjem softvera koji je morao reagirati na ženu koja je prelazila cestu.

Osim softvera, zakazao je i vozač, odnosno osoba koja sjedi za volanom i koja bi trebala biti spremna preuzeti kontrolu u slučaju problema sa softverom – videozapis nesreće koji je objavljen nedugo nakon tragedije pokazao je kako osoba koja je sjedila na prednjem sjedištu nije gledala cestu, već je bila zaokupljena drugim stvarima.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti