Otkriven veliki novitet koji Apple priprema za iPhone 15

Puno toga o nadolazećim modelima već je poznato, a sada smo saznali i još neke zanimljive opcije iPhonea 15.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2023. / 13:00

iPhone 14 Pro Max (Foto: Afp)

S nadolazećom generacijom svojih telefona, Apple nastavlja s evolucijom iPhonea i, čini se, ide u smjeru uređaja koji više neće imati fizičkih tipki i utora. To potvrđuju i nove informacije koje su se proteklih dana proširile internetom, a odnose se edan veliki novitet koji priprema Apple i na zamjenu klasičnih fizičkih tipki na iPhoneu s kapacitivnim tipkama. Riječ je o vrsti tipki koje su osjetljive na dodir i prepoznaju jačinu pritiska. Na novim modelima iPhonea zamijenile bi tipke za pojačavanje i stišavanje (umjesto dvije, sada bi to bila samo jedna tipka), tipku za paljenje i gašenje uređaja te tipku za isključivanje tona.

Slika nije dostupna Kakva dominacija iPhonea! Od 10 najprodavanijih smartphonea 2022., čak 8 su Appleovi telefoni

Ono što je posebno zanimljivo vezano uz kapacitivne tipke jest što se one mogu programirati tako da bi Apple s vremenom samo s nadogradnjama softvera mogao mijenjati mogućnosti današnje tipke za isključivanje i aktiviranje zvuka. Umjesto te opcije, korisnici bi tu tipku mogli iskoristiti za neke druge opcije, odnosno akcije koje na svojim telefonima puno češće koriste.

Za razliku od fizičkih tipki, za rad kapacitivnih potreban je izvor energije, no Apple ima rješenje za slučaj da nestane baterije, a to je poseban mod smanjenog korištenja energije. Zahvaljujući tom modu mogu se koristiti neke opcije i kada iscuri baterija poput korištenja Apple Paya i praćenja uređaja putem opcije Find My Network.

Za te opcije, kao i za kapacitivne tipke koje očekujemo u novim modelima iPhonea bit će zadužen novi mikroprocesor koji Apple trenutačno razvija. Prema informacijama na stranici 9to5 Mac hardverski dizajn novih modela telefona je finaliziran, a nove opcije vezane uz kapacitivne tipke Apple će, dakle, moći dodati naknadno, softverskim nadogradnjama.

No nove tipke, napominju isti izvori, neće biti dostupne na svim nadolazećim modelima iPhonea. Naime, trebale bi se pojaviti samo na iPhoneu 15 Pro i Pro Max, dok bi se na običnim (i jeftinijim) modelima mogle pojaviti za godinu-dvije.

Savitljivi iPhone Apple prijavio patent za inovativnu tehnologiju koja bi trebala spriječiti oštećenje savitljivog iPhonea i iPada

Podsjetimo, prošle godine modeli iPhonea 14 Pro dobili su novu značajku Dynamic Island, a čini se kako bi ove godine Dynamic Island mogao biti dostupan i na modelima iPhonea 15 i 15 Plus pa bi nešto slično mogli očekivati i s kapacitivnim tipkama koje Apple priprema za novu generaciju.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti