Otkriven veliki sigurnosni propust na Googleovu mobitelu Pixel 4

Googleov najnoviji pametni telefon nije još ni stigao u trgovine, a već ima ozbiljan sigurnosni propust. Otkriveno je da njegov "napredni" softver za prepoznavanje lica otključava telefon čak i kad su oči vlasnika zatvorene (a ne bi smio). Google je priznao propust i najavio nadogradnju sustava.

Branimir Vorša | 22.10.2019. / 12:28

Galerija

Softver za prepoznavanje lica trebao bi raditi tako da otključa zaslon pametnog telefona nakon što prepozna lice vlasnika dok su mu oči otvorene, kao što je to primjerice slučaj s Appleovim sustavom Face ID. No Googleova najnovija perjanica Pixel 4, otkriveno je, ima velik propust kad je o tome riječ Naime, softver će prepoznati lice vlasnika i dok ima zatvorene oči te otključati telefon.

Bio je to dovoljan razlog za zabrinutost potrošača i bojazan da bi netko zlonamjeran mogao otključati Pixel 4 bez znanja vlasnika, primjerice dok spava ili dok je na drugi način onesposobljen (u nesvijesti i slično). Uznemirujuće je i to da bi ga se moglo tako otključati i u slučaju smrti vlasnika.

Novi Googleovi proizvodi Google predstavio nove slušalice, novi pametni zvučnik, ali svi su čekali samo Pixel 4

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Google na udaru javnosti: Iskorištavanje beskućnika za komercijalne interese iznimno je uznemirujuće

Google je u nedjelju potvrdio da taj propust postoji te da dodaju opciju u sustav za prepoznavanje lica Pixela 4, koja će uvjetovati da se uređaj otključava samo ako su oči vlasnika širom otvorene. Poručili su da će opcija biti nadograđena u nadolazećim mjesecima.

Pixel 4 u trgovine stiže 24. listopada, a to znači prije popravka navedenog sigurnosnog propusta. Ipak, iz Googlea napominju da svi zabrinuti korisnici uvijek mogu koristiti klasični način otključavanja uređaja - PIN-om, zaporkom ili unošenjem pravilnog uzorka.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti