Otkrivena najveća staroegipatska zvjezdarnica, evo što su arheolozi tamo pronašli

Novootkrivena staroegipatska zvjezdarnica u gradu Butu otkriva sofisticirano astronomsko znanje Starih Egipćana koje je oblikovalo mjerenje vremena, vjerske rituale i navigaciju prije više od 2500 godina.

Branimir Vorša | 26.08.2024. / 16:16

Ostaci staroegipatske zvjezdarnice
Ostaci staroegipatske zvjezdarnice (Foto: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook)

U drevnom staroegipatskom gradu Buto arheolozi su iskopali značajan ostatak bogate egipatske astronomske povijesti. To otkriće, staro više od 2500 godina, otkriva ono što je nekoć bila najveća poznata zvjezdarnica u Egiptu, u 6. stoljeću prije Krista i dio hrama faraona. U toj zvjezdarnici su drevni staroegipatski astronomi pomno promatrali nebo, što je bila praksa ključna za živote Egipćana.

Drevni Egipćani bili su pioniri u astronomiji, odgovorni za stvaranje kalendara od 365 dana i 24-satnog dana. Također su mapirali noćno nebo, razvijajući zviježđa i zodijak koji još uvijek utječe na modernu astronomiju. Novootkrivena zvjezdarnica nudi pogled na te drevne prakse, iako su preživjeli samo njezini fragmenti kroz tisućljeća.

Mumija Je li otkriven misterij egipatske "Žene koja vrišti": Arheolozi objavili nova saznanja o legendarnoj mumiji

Što su arheolozi otkrili?

Izgrađena od opeke od blata, zgrada se prostirala na 850 kvadratnih metara, tvoreći L-oblik oslonjen na stupove s ulazom okrenutim na istok, prema izlasku sunca. Unutra su arheolozi iz egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta otkrili razne artefakte povezane s proučavanjem nebeskih tijela.

Značajno otkriće bio je veliki nagnuti sat u sjeni, vrsta sunčanog sata koji se koristi za praćenje vremena tijekom dana. Taj drevni sat sadržavao je pet ravnih vapnenačkihi blokova ukupne veličine od 4,8 metara, koji su nekoć nosili natpise za mjerenje Sunčeve sjene dok se ono kretalo po nebu.

U kružnoj prostoriji također je otkriven veliki kameni blok, zajedno s dva kružna kamena smještena na sjeveru i zapadu, što ukazuje na njihovu upotrebu u praćenju kretanja Sunca. Pet manjih prostorija vjerojatno je služilo kao skladište za alate zvjezdarnice, dok je niz prostorija od blatne opeke i kamena izgleda funkcionirao kao toranj zvjezdarnice.

Egipatska grobnica, ilustracija Čak su i stari Egipćani pokušavali liječiti bolesti koje muče moderne ljude

Pronađena je i značajna velika dvorana s tri zida premazana žutom žbukom ukrašena zidnim slikama. Te zidne slike prikazivale su ritualni čamac, zajedno s osam niša, dva vesla i simboličnim prikazima Horusa i Horusova oka.

U središtu te dvorane otkrivena je kamena platforma ispisana scenama izlaska i zalaska sunca tijekom tri staroegipatska godišnja doba. Među pronađenim artefaktima bile su brončane statue Ozirisa i Nemesa, figura boga Besa od terakote i granitna statua iz 26. dinastije koja prikazuje Ozirisa, s natpisom titule nositelja kraljevskog pečata za svećenika Psamtik-Seneba.

Voditeljica studije Eman Ghoneim na mjestu okrića korita rijeke Ahramat Arheolozi otkrili moguću kariku koja nedostaje u objašnjenju izgradnje egipatskih piramida

Majstorstvo drevnih Egipćana u astronomiji bilo je od vitalnog značaja za njihov kalendar, poljoprivredu, vjerske rituale i navigaciju. Ostaci zvjezdarnice stoje kao dokaz njihove domišljatosti i njenog trajnog utjecaja na moderni život.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti