Otkrivena neugodna istina: Evo na što je policija potrošila novac!

Policija u jednom kineskom gradu potrošila je oko 24 tisuće dolara na softver za prisluškivanje i praćenje pametnih telefona korisnika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2015. / 08:49

Otkrivena neugodna istina: Evo na što je policija potrošila novac!

Službenici iz policijske postaje u kineskom gradu Wenzhou prošle su godine više puta upozorili sve internetske korisnike kako moraju dobro paziti prilikom surfanja internetom kako ne bi pokupili neki virus ili trojanac. Posebno su ukazali na opasnost od klikanja na sumnjive linkove koje šalju nepoznate osobe jer klikom na takve linkove mogu skinuti maliciozne programe putem kojih bi hakeri i online kriminalci mogli provaliti u njihova računala i pametne telefone, ukrasti podatke s njih ili ih prisluškivati.

No, kako prenose na Boston Globeu, nedugo nakon ovih upozorenja, otkrivena je 'neugodna istina' vezana uz ovu policijsku postaju – naime, oni su potrošili čak 24 tisuće dolara na kupovinu uređaja i malicioznih programa za pametne telefone putem kojih su mogli prisluškivati građane. Tako su prošlog mjeseca potrošili 16 tisuća dolara na 'uređaj za postavljanje trojanaca' na pametne telefone koji rade na Androidu i Appleove telefone te su potrošili dodatnih osam tisuća dolara na malware za praćenje informacija na smartphone uređajima u stvarnom vremenu (poput poziva, poruka, fotografija i slično). Dakle, policija je korisnike upozoravala da pripaze na programe koje su sami postavljali na njihove telefone i putem njih ih pokušali prisluškivati.

Na Boston Globeu napominju kako, prema kineskom zakonu, onima koji namjerno šire maliciozne programe prijeti i do pet godina zatvora. Inače, američka vlada već godinama optužuje Kinu za hakiranje i špijuniranje njihovih kompanija, dok se Kinezi pozivaju na informacije Edwarda Snowdena koji je dokazao kako upravo FBI i američko Ministarstvo domovinske sigurnosti špijuniraju ljude diljem svijeta. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti