Otkrivena nova podvarijanta delta inačice: Posebno se dobro širi među necijepljenima

Otkriće novih varijanti važno je pratiti, ali to ne znači da će nova varijanta biti iduća koja će zamijeniti delta varijantu, rekao je Pollard za BBC radio.

Hina | 20.10.2021. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Izrael je na svojem teritoriju identificirao prvi slučaj podvarijante delta inačice koronavirusa, koja je već otkrivena u Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja.

U Izraelu je identificirana varijanta AY 4.2, koja je otkrivena u više europskih zemalja, priopćilo je u utorak navečer izraelsko ministarstvo zdravlja.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili da ova varijanta koronavirusa nije opasnija za djecu od ostalih

Jedanaestogodišnje dijete iz Europe bilo je nosilac te podvarijante. Identificirano je u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu i smješteno u karantenu, navodi ministarstvo, dodajući da od tada nije potvrđen nijedan drugi slučaj.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

Više od 60 posto od devet milijuna Izraelaca primilo je dvije doze cjepiva, a više od trećine treću.

Slika nije dostupna Brojke su jasne: Necijepljeni imaju višestruko veće šanse da će završiti u bolnici i umrijeti od COVID-19

U Britaniji pak raste broj slučajeva zaraze podvarijantom delte inačice koronavirusa, ali nije vjerojatno da će to promijeniti ukupnu sliku COVID-19, rekao je u srijedu Andrew Pollard, šef Oksfordske skupine za cjepiva.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Otkriće novih varijanti važno je pratiti, ali to ne znači da će nova varijanta biti iduća koja će zamijeniti delta varijantu, rekao je Pollard za BBC radio.

Čak i da to tako bude, delta se nevjerojatno dobro prenosi u necijepljenoj populaciji, a nova bi mogla još i malo bolje, ali to vjerojatno neće dramatično promijeniti sliku u odnosu na sadašnju.

Slika nije dostupna Nova izraelska studija upozorila: Osobe koje prebole COVID-19 možda dobivaju jači imunitet od koronavirusa, ali to ne znači da se ne treba cijepiti

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti