Otkrivena još jedna ranjivost koja izaziva "plavi ekran smrti" u Windowsima

Iako se ova ranjivost ne čini toliko ozbiljnom, mogla bi zadati glavobolje u većim sustavima gdje bi zlonamjerne osobe mogle tako rušiti sustave na serverima ili izazvati glavobolje IT-evcima.

Martina Čizmić | 13.08.2024. / 11:28

Plavi ekran smrti
Plavi ekran smrti (Foto: Getty Images)

 Taman kad su korisnici Windowsa odahnuli i pomislili da je pogled na "plavi ekran smrti" prošlost, tvrtka za kibernetičku sigurnost Fortra odaslala je novo upozorenje na ranjivost u Windowsima, čije iskorištavanje može dovesti do pojave - plavog ekrana smrti. Ono što zabrinjava je što je ranjivost prisutna u svim verzijama Windows 10 i Windows 11, bez obzira na to jesu li instalirana sva dostupna sigurnosna ažuriranja.

Slika nije dostupna Microsoft će u "plavi ekran smrti" dodati i QR kod?

Ranjivost oznake CVE-2024-6768 odnosi se na zajednički upravljački program sustava datoteka u Windowsima. Ova je ranjivost označena kao srednja razina rizika, a čak nije potrebno da korisnik nešto napravi pa da iskoči "plavi ekran smrti". Naime, kad se suoči s neprikladnom provjerom valjanosti sustava, Windowsi će sami pokrenuti funkciju koja bi trebala otkriti gdje je problem, a to će pak pokrenuti prikazivanje "plavog ekrana" i pad sustava. Zabrinjava što bi netko zlonamjeran i bez posebnih privilegija mogao izazvati pad sustava korištenjem posebno izrađene datoteke koja će pokrenuti provjeru. To pak može dovesti do ometanja rada i potencijalno gubitka podataka.

Iz Fortre upozoravaju kako Microsoft o ovoj ranjivosti zna još od prosinca 2023. godine, no ne reagiraju na upozorenja jer, kako su sami izjavili "ne mogu reproducirati ranjivost". S druge strane, Fortrin upozorava da su oni istu grešku reproducirali na desecima sustava.

Znate li tko je autor teksta za Windows 'plavi ekran smrti'? Znate li tko je autor teksta za Windows 'plavi ekran smrti'?

Iako se ova ranjivost ne čini toliko ozbiljnom, mogla bi zadati glavobolje u većim sustavima gdje bi zlonamjerne osobe mogle tako rušiti sustave na serverima ili izazvati glavobolje IT-evcima.

Korisnici trenutno ne mogu napraviti ništa kako bi se zaštitili od potencijalnog iskorištavanja ove ranjivosti. Mogu jedino čekati da se Microsoft smiluje i napravi zakrpu ili se nadati da ranjivost nitko neće iskoristiti na njihovom računalu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti