Otkrivena Zuckerbergova javna tajna zbog koje bi Meta mogla platiti veliku kaznu

Meta je navikla na kritike i tužbe, a ako se nove optužbe pokažu istinitima, prijeti im velika kazna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2023. / 12:48

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Dobna granica za brojne društvene mreže i platforme iznosi 13 godina, odnosno mlađima od 13 godina zabranjeno je koristiti Instagram, Facebook, TikTok i druge platforme. Naime, prema američkom zakonu ilegalno je prikupljati osobne podatke osoba mlađih od 13 godina, dok je u Europi donesena regulativa prema kojoj se svim maloljetnicima ne smiju prikazivati oglasi bazirani na njihovoj aktivnosti na internetu, sve u cilju zaštite najmlađih.

Generacija Z Lakovjerna generacija: Odrasli su u digitalnom svijetu, a lakše ih je prevariti na internetu nego starije ljude

Unatoč tome što je mlađima od 13 zabranjeno korištenje društvenih mreža, milijuni njih diljem svijeta koriste Instagram, TikTok, Pinterest i brojne druge mreže jer je te platforme jednostavno prevariti i upisati pogrešne podatke. U tužbi protiv Mete koju su podigle 33 američke savezne države, a čiji su neki detalji isplivali u javnost, naglašava se kako su u Zuckerbergovoj kompaniji itekako svjesni činjenice da milijuni korisnika mlađih od 13 godina koriste Instagram i tu informaciju pokušavaju sakriti od javnosti. Meta je zatvorila neke od takvih računa, no riječ je samo o malom dijelu računa osoba mlađih od 13 godina koje svakodnevno koriste tu društvenu mrežu.

Kako su to komentirali na Business Insideru, to je jedna od javnih tajni Mete koja se u kompaniji često dokumentira, analizira i potvrđuje. Ako se dokaže da je kompanija znala za takve račune i nije ih zatvorila, prijeti im velika kazna.

Također, u istom dokumentu koji je procurio u javnost tvrdi se ono u što svi možemo posumnjati iz prakse, a to je da je Meta namjerno dizajnirala svoje društvene mreže, što se pogotovo odnosi na Instagram, kako bi mladi (ali i brojni stariji) o njima postali ovisni.

Među inim, u tužbi se spominje i odnos prema maloljetnim korisnicima čije podatke kompanija konstantno nastavlja prikupljati, uključujući i informacije o kontaktnim podacima i lokaciji. Ti se podaci, naravno, mogu iskoristiti za plasiranje oglasa korisnicima, odnosno na temelju njih Meta zarađuje.

Slika nije dostupna Nakon X-a, YouTubea i TikToka, Komisija podsjetila Metu i Snap na Akt o digitalnim uslugama

Nakon što su se ti podaci, odnosno optužbe pojavili u javnosti, iz Mete su reagirali priopćenjem u kojem tvrde kako se u tužbi koriste selektivni citati i probrani dokumenti, koji u biti ne prikazuju situaciju u pravom svjetlu te naglašavaju kako, kada identificiraju račune osoba mlađih od 13 godina, primjenjuju mjere za njihovo uklanjanje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti