Otvorio lažne profile na društvenim mrežama pod tuđim imenima pa od njihovih prijatelja tražio da mu hitno kupe bonove

Budite sumnjičavi kad se od vas, putem društvenih mreža, traži da nešto brzo napravite, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 07.07.2022. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da na internetu i društvenim mrežama ne treba vjerovati nikome, pa ni onome tko se predstavlja imenom prijatelja, osim ako to sami ne provjerite, pokazuje novi slučaj o kojem je izvjestila PU brodsko-posavska. 

Kako su istaknuli, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom zbog počinjenja kaznenih djela prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Slika nije dostupna Prevaranti vrebaju na društvenoj mreži: Agent FBI-a objasnio njihov modus operandi

Ističu kako ga sumnjiče da je 9. siječnja 2022. godine kreirao lažni profil na društvenim mrežama, koristeći se osobnim podacima 25-godišnjakinje, te je njenim prijateljicama (u dobi od 59 i 65), putem poruke zatražio hitnu kupnju bonova, što su iste učinile i kupile bonove vjerujući da se dopisuju sa 25-godišnjaknjom. Počinjenjem kaznenih djela prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka, 24-godišnjak je stekao protupravnu imovinsku korist od nekoliko tisuća kuna.

Iz policije dodaju kako su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je 24-godišnjak počinio ista kaznena djela i na području drugih policijskih uprava (zagrebačke i primorsko-goranske), te oštetio nekoliko osoba, a sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od nekoliko tisuća kuna.

Slika nije dostupna Tamna strana internetske trgovine: Kako prepoznati prevarantsku stranicu i što napraviti ako vas ipak "upecaju"?

Sve su češći razni načini prijevara putem interneta, te policija poziva građane na oprez. Podsjećamo da je ključna samozaštita, te savjetujemo građanima da ne reagiraju „na prvu“ i budu sumnjičavi kada se od njih zahtjeva žurnost neke radnje putem društvenih mreža (primjerice zahtjevi za posudbama novca, novčanom pomoći, raznim uplatama), te osobno kontaktiraju prijatelje i uvjere se da se uistinu radi o tim osobama.
Također skrećemo pozornost građanima da svoje osobne podatke ne dalju olako (preslike ili fotografije osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN brojeva ili dr.), kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela.

Slika nije dostupna Zbog sve više internetskih prijevara, policija podsjeća: Stanite, razmislite i ne dijelite osobne podatke na internetu

Ukoliko građani ipak postanu žrtvom kaznenog djela, važno je isto pravovremeno prijaviti policiji na broj 192 ili doći u najbližu policijsku postaju, poručuju na kraju iz policije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti