Policija sve češće bilježi prijave građana koji su različitim internetskimm prijevarama ostali bez više ili manje novca. Iako su već u više navrata upozoravali građane da prilikom komunikacije i trgovine na internetu budu oprezni, informiraju se i ne vjeruju ponudama koje se čine previše dobre da bi ih se propustilo, još uvijek dolazi do prijevara. 

Izgubljen novac, ilustracija Policija ponovno poziva na oprez: Ne nasjedajte na obećanja o brzoj zaradi na kriptovalutama

U posljednje vrijeme, ističu iz Policijske uprave zagrebačke, evidentiraju češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne internetske stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga.

Kako bi pomogli građanima da na vrijeme prepoznaju prijevaru i zaštite se, iz policije su ponovili savjete koje bi građani trebali imati na umu. 

Slika nije dostupna Policija upozorava: Ako vas netko od "prijatelja" putem interneta traži novac, dva puta provjerite o čemu se radi

Tako savjetuju da građani posebnu pozornost obrate na poveznice odnosno linkove koji naizgled vode na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke.

Treba obratiti pozornost i na lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji).

Internetska prijevara, ilustracija Pazite svoje starije: 73-godišnjakninja prihvatila ponudu na društvenim mrežama i ostala bez više od 60 tisuća kuna

Jedan od indikatora potencijalne prijevare je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ), zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena) i slično.

U posljednje se vrijeme pojavljuju i poruke/ponude za kupovinu putem internetske stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Izgubljen novac, ilustracija Povjerovali u nevjerojatnu ponudu i ostali bez novca: Policija poziva na oprez prilikom kupovine na društvenim mrežama

Kako bi građani i dalje sigurno koristili internet i društvene mreže za svoje potrebe, iz policije savjetuju da prilikom prodaje na internetu, ne koriste linkove koje im šalje "kupac" i ne daju podatke poput PIN-a kreditne ili bankovne kartice, CVC ili CVV broja s poleđine kartice, brojeve s bankovnih tokena, brojeve osobnih dokumenata i slično.

Jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

Prijevara Hrvati ponovno žrtve internetskih prijevara, oštećeni su za iznos veće materijalne vrijednosti

Na kraju treba još jednom podsjetiti da, ako u bilo kojem trenutku posumnjaju da ih netko želi prevariti, stanu i dobro razmisle. 

A ako se ipak dogodi da ih prevare, cijeli slučaj prijave najbližoj policijskoj postaji. Pri tome treba imati na umu da će policiji u potrazi za prevarantom najviše pomoći, ako imaju sačuvanu prepisku koju su vodili s prevarantom te ako prijevaru prijave čim su shvatili da su prevareni. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju