Povjerovali u nevjerojatnu ponudu i ostali bez novca: Policija poziva na oprez prilikom kupovine na društvenim mrežama

Iz policije pozivaju građane da, ako im se dogodila slična prijevara, sve prijave najbližoj policijskoj postaji.

Martina Čizmić | 26.10.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija je dosad u više navrata upozoravala građane da budu oprezni prilikom bilo kakve komunikacije putem interneta te da nikako ne dijele osobne i financijske podatke s nepoznatim osobama. No, unatoč tim upozorenjima, sve veći broj građana prijavljuje da su postali žrtve različitih oblika prijevara na društvenim mrežama. 

Tako su iz Vukovarsko-srijemske policijske uprave izvijestili da je 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio kako je putem stranice "Electric 3 Wheel Scooter" na Facebooku dogovorio kupnju električnog tricikla na akcijskom sniženju od 80% po cijeni od 109,99 eura. Tijekom telefonskog razgovora s prodavateljem 60-godišnjak je dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova. Ubrzo nakon toga u aplikaciji mobilnog bankarstva ustanovio je da je s njegova računa izvršeno ukupno pet transakcija - tri isplate na digitalni novčanik i dvije na račun kladionice počinitelja, čime je oštećen za iznos od ukupno gotovo 10.000 kuna.

Iz policije pozivaju građane da, ako im se dogodila slična prijevara s istom Facebook stranicom, sve prijave policiji. 

Slika nije dostupna Muškarac iz Gospića povjerovao u povoljni kredit lažnog bankara s Facebooka pa ostao bez novaca

Slična se prijevara dogodila i 31-godišnjaku iz Međimurske županije. On je na oglasniku "Facebook Marketplace" naišao na oglas u kojemu se osoba predstavila alias imenom i prodavala kolekciju knjiga. Nakon dogovora kupnje kolekcije za novčani iznos od više stotina kuna, oštećeni je, prema uputi prodavatelja, putem usluge Air Cash uplatio traženi novac. Dostava je trebala biti obavljena unutar dva radna dana, što se nije dogodilo te je prekinuta sva daljnja komunikacija s oštećenim, kada je on shvatio da je prevaren.
Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica, još jednom upozoravaju iz policije te savjetuju građanima da budu posebno oprezni prilikom kupovine putem interneta ili društvenih mreža

Prijevara na internetu Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, nećete dobiti novac, već ćete bez njega ostati

Slika nije dostupna Milijuni nestali u nekoliko sekundi: Tražio brzu zaradu na internetu, a ostao bez životne ušteđevine

Savjetujemo građane da pripaze prilikom kupnje putem interneta te da prije same transakcije provjere je li bilo takvih sličnih prijevara, odnosno da na neki način dodatno provjere vjerodostojnost konkretnog prodavatelja. Također bi bilo najbolje kupovati putem verificiranih internetskih prodavatelja jer prevaranti najčešće privlače kupce nižom cijenom, koja se na kraju pokaže skupljom varijantom, ističu iz policije. 

Građanima posebno savjetuju da u slučajevima kad telefonski razgovaraju s potencijalnim prodavateljem budu oprezni i sumnjičavi, pogotovo ako je ponuda izuzetno privlačna. 

Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima Facebook stranicu ili vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte.

Nemojte davati svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti telefonom.

Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem internetske stranice ili društvene mreže, podnesite prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti