Ovih pet točaka u svemiru mogle bi postati novo bojno polje, a glavni rivali su Kina i SAD

U trenutnoj eri napretka svemirskih sposobnosti, Lagrangeove točke pojavljuju se kao središnje arene, oblikujući putanju nacija u istraživanju svemira. Nova svemirska utrka, usredotočena na ove točke gravitacijske ravnoteže, ne samo da otvara intrigantne mogućnosti, već također naglašava stratešku važnost dominacije u svemiru.

Branimir Vorša | 25.12.2023. / 09:29

Lagrangeove točke
Lagrangeove točke (Foto: NASA)

U ogromnom svemirskom prostranstvu odvija se nova 'svemirska utrka', postavljajući pozornicu za dinamično natjecanje između Sjedinjenih Država i Kine. U središtu tog kozmičkog rivalstva su takozvane Lagrangeove točke, strateški pozicionirane lokacije u međuplanetarnom prostoru gdje se gravitacijske sile uravnotežuju, nudeći jedinstvene prilike za istraživanje.

"Kina ide tamo"

Inženjerka svemirskih sustava Laura Duffy posebno naglašava važnost Lagrangeove točke L2. L2 je posebno važna zbog svoje vidljivosti sa suprotne strane Mjeseca, kaže. Smještena 1,5 milijuna kilometara 'iza' Zemlje iz Sunčeve perspektive, L2 pruža neometan pogled na duboki svemir i idealno je mjesto za teleskope poput svemirskog teleskopa James Webb (JWST).

To ne možemo vidjeti sa Zemlje, a Kina ide tamo, pojašnjava Duffy. Njezina izjava jasno ukazuje na utrku za kontrolu nad tim položajem u svemiru, gdje vidljivost udaljene strane Mjeseca postaje ključna prednost.

Idealna "parkirna" mjesta za satelite

Postoji pet različitih Lagrangeovih točaka u sustavu Sunce i Zemlja-Mjesec, označenih s L1 do L5, koje proizlaze iz iih jedinstvenih točaka interakcije s gravitacijom.

L4 i L5 smješteni su na fiksnim pozicijama 60 stupnjeva ispred i iza Zemlje (plus Mjesec) na njenoj orbitalnoj putanji oko Sunca. Ta stabilnost ih isto tako čini idealnim 'parkirnim' mjestima za satelite i teleskope.

Financiranje je ključ

Izvješće dvostranačkog odbora Zastupničkog doma u američkom Kongresu ističe ključnu ulogu financiranja kako bi se uspostavila prednost u kontroli tih ključnih točaka. Američko prepoznavanje potrebe za financijskom potporom, naglašava stratešku važnost istraživanja svemira.

Financiranje NASA-e i relevantnog Ministarstva obrane ključno je za osiguranje zapovijedanja i kontrole u domeni svemira, uspostavljanje dominacije u multilateralnom upravljanju svemirom i poticanje znanstvenih otkrića i američkih inovacija, piše u navedenom izvješću.

Ugrožena dominacija SAD-a u svemiru

Udubljujući se u geopolitički krajolik, izvješće istog odbora priznaje rastuće mogućnosti Kine. Komunistička partija Kine (KPK) dobro razumije potrebu za svemirskim operacijama i razvija zastrašujuće svemirske sposobnosti kako bi izazvala dominaciju SAD-a na tom području, ističe se u izvješću. To priznanje ukazuje na usklađene napore Kine da izazove Sjedinjene Države u svemirskim pothvatima.

Dok svijet promatra razvoj događaja u istraživanju svemira, izvješće navedenog američkog odbora predlaže strateški potez. Financirajte NASA-ine programe i programe Ministarstva obrane koji su ključni za suprotstavljanje zloćudnim ambicijama KPK u svemiru, uključujući osiguravanje Sjedinjenih Država je prva zemlja koja je trajno smjestila sredstva na svim Lagrangeovim točkama, poručuje se u izvješću. Ta preporuka ujedno naglašava hitnost održavanja vodeće pozicije SAD-a u svemirskim inicijativama.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti