Ovo će biti godina novih rekorda: SpaceX je u 2023. u prosjeku lansirao rakete svaka 4 dana

Ono što se sve donedavno činilo kao težak eksperiment, ove se godine pokazalo itekako ostvarivim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2024. / 11:20

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva (Foto: SpaceX)

Kako se to najavljivalo, ali i očekivalo, SpaceX je prošle godine oborio rekord po broju uspješnih lansiranja svojih raketa. Dok je 2022. kompanija izvela, za to vrijeme, rekordan broj uspješnih lansiranja - 61, za ovu godinu govorilo se kako bi ta brojka mogla biti čak i troznamenkasta. Iako ta povijesna brojka od 100 uspješnih lansiranja tijekom jedne godine nije ostvarena, SpaceX se ipak može pohvaliti s novim rekordom, a brojke su zaista impresivne.

Raketa Falcon 9 Povijesna raketa SpaceX-a izdržala je brojna lansiranja u svemir, ali ne i snažne vjetrove i valove

Tijekom posljednjih godinu dana, SpaceX je prosječno svaka 4 dana lansirao nove rakete u orbitu, a posljednja lansiranja bila su prošli četvrtak. SpaceX je prvo s raketom Falcon Heavy s Floride u orbitu lansirao američki vojni autonomni svemirski zrakoplov X-37B, a nakon toga je istog dana lansirao i Falcon 9 s 23 satelita Starlink. S ta dva lansiranja, broj uspješnih lansiranja SpaceX-ovih raketa prošle se godine zaustavio na 96. Treba naglasiti kako je kompanija lansirala još dvije rakete, no samo u svrhu testiranja te se niti jedan Starship nije sretno vratio na zemlju.

Cilj Elona Muska od 100 uspješnih lansiranja tako nije ispunjen, iako je SpaceX bio vrlo blizu te da nije bilo nepovoljnih vremenskih uvjeta i određenih tehničkih poteškoća, možda bi Muskova tvrtka prošle godine ostvarila to veliko postignuće. Možemo pretpostaviti i očekivati kako bi taj rekord mogao pasti ove godine jer će SpaceX nastaviti s lansiranjem svojih, kao i drugih satelita, a nadamo se i novim, ovog puta uspješnim lansiranjima Starshipa. Prema prijašnjim najavama iz kompanije, planirano je lansiranje čak 144 rakete tijekom 2024. godine.

Potpredsjednik odjela za lansiranja u SpaceX-u Jon Edwards nedavno je komentirao kako je prije nekoliko godina Elon Musk predložio cilj od sto lansiranja kao "težak eksperiment", no pokazalo se kako je taj eksperiment itekako ostvariv. Nevjerojatno sam ponosan što radim s najboljim timom na svijetu i uzbuđen sam vidjeti što možemo postići sljedeće godine, prenijeli su mediji njegova razmišljanja.

X-37B Tajanstvena letjelica Američkih svemirskih snaga sprema se na novi, rekordni let

Kolika je dominacija Muskove kompanije u odnosu na konkurenciju, najbolje govori usporedba s brojem lansiranja s drugim kompanijama. Naime, američka kompanija Rocket Lab USA prošlog je mjeseca obavila svoje deseto lansiranje u 2023. godini, što je bilo ukupno 42. uspješno lansiranje, dok je United Launch Alliance ukupno lansirao više raketa u svemir u odnosu na Rocket Lab (158), no prošle godine imali su samo tri uspješna lansiranja.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti