Ovo je čudo već dva mjeseca zaredom najprodavaniji električni automobil na planetu

Mali kineski autić već dva mjeseca zaredom ima titulu najprodavanijeg električnog automobila na svijetu, dok se iza njega nalazi Teslin Model 3.

Branimir Vorša | 22.03.2021. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hong Guang Mini EV ime je kineskog malenog automobila koji je preuzeo titulu najprodavanijeg električnog automobila na svijetu u siječnju i veljači ove godine. U siječnju je prodano 36.000 tih automobila, dok ih je u veljači prodano nešto više od 20.000 tisuća.

Teslin Model 3 u siječnju je, za usporedbu, ostvario 21.500 prodanih primjeraka u svijetu te 13.700 prodanih primjeraka u veljači.

Naravno, Model 3 je deset puta skuplji automobil od navedenog kineskog modela, pa je razlika u zaradi zapravo na Teslinoj strani jer je cijena jednog Hong Guang Mini EV-ja tek 4500 dolara.

Slika nije dostupna Kineski električni automobil popularniji je i od Tesle, a razlog je više nego jasan

Nažalost, taj se autić prodaje samo u Kini, a rezultat je partnerstva državnog kineskog SIAC Motora, Wuling Motorsa i američkog General Motorsa. U kini ga zovu jednostavno Wuling.

Domet Wulinga je 170 kilometara, što je posve pristojno za tako malen automobil, a maksimalna brzina mu je 100 kilometara na sat, što je za grad i više nego dovoljno jer teško da će itko tim autićem na ozbiljan put.

Proizvođač tvrdi da u njega stanu četiri osobe, a stražnja sjedala mogu se položiti da se dobije više prtljažnog prostora.

Wuling, odnosno Hong Guang Mini EV pojavio se na kineskom tržištu proteklog ljeta i ostvario je iznenađujući uspjeh. Postoje glasine da bi se mogao pojaviti i na drugim svjetskim tržištima, no to su zasad samo glasine.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti