Hong Guang Mini EV ime je kineskog malenog automobila koji je preuzeo titulu najprodavanijeg električnog automobila na svijetu u siječnju i veljači ove godine. U siječnju je prodano 36.000 tih automobila, dok ih je u veljači prodano nešto više od 20.000 tisuća.

Teslin Model 3 u siječnju je, za usporedbu, ostvario 21.500 prodanih primjeraka u svijetu te 13.700 prodanih primjeraka u veljači.

Naravno, Model 3 je deset puta skuplji automobil od navedenog kineskog modela, pa je razlika u zaradi zapravo na Teslinoj strani jer je cijena jednog Hong Guang Mini EV-ja tek 4500 dolara.

Slika nije dostupna Kineski električni automobil popularniji je i od Tesle, a razlog je više nego jasan

Nažalost, taj se autić prodaje samo u Kini, a rezultat je partnerstva državnog kineskog SIAC Motora, Wuling Motorsa i američkog General Motorsa. U kini ga zovu jednostavno Wuling.

Domet Wulinga je 170 kilometara, što je posve pristojno za tako malen automobil, a maksimalna brzina mu je 100 kilometara na sat, što je za grad i više nego dovoljno jer teško da će itko tim autićem na ozbiljan put.

Proizvođač tvrdi da u njega stanu četiri osobe, a stražnja sjedala mogu se položiti da se dobije više prtljažnog prostora.

Wuling, odnosno Hong Guang Mini EV pojavio se na kineskom tržištu proteklog ljeta i ostvario je iznenađujući uspjeh. Postoje glasine da bi se mogao pojaviti i na drugim svjetskim tržištima, no to su zasad samo glasine.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju