Ovo je pet trendova na najvećem mobilnom sajmu na svijetu

U Barceloni se održava Mobile World Congress na kojem su tehnološke kompanije predstavile nove telefone, tablete, gadgete i tehnologije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2015. / 10:13

Ovo je pet trendova na najvećem mobilnom sajmu na svijetu

Trenutno se u Barceloni održava najveći mobilni sajam na svijetu – Mobile World Congress na kojem tehnološke kompanije predstavljaju i izlažu nove pametne telefone, tablete, satove, pametne narukvice i druge gadgete. Najviše pažnje medija privukli su Samsung i HTC s novim modelima svojih pametnih telefona, a na stranicama USA Todaya objavili su pet stvari, odnosno trendova koji dominiraju MWC-om.

Ekrani od oko pet inča – prijašnjih godina gotovo svaki novi model naprednih pametnih telefona imao je veći ekran u odnosu na prethodnika, no na primjeru HTC-a One M9 i novih Galaxyja možemo zaključiti da je 'zaustavljen rast' dijagonala ekrana te će u budućnosti dijagonala ekrana top modela pametnih telefona iznositi oko 5 inča. Tako HTC One M9 ima istu dijagonalu ekrana od 5 inča kao i M8, a Galaxy S6 istih 5,1 inča kao i Galaxy S5 – pri čemu treba napomenuti kako S6 modeli imaju veću rezoluciju. Ekrani od 5,5 inča i veći i budućnosti će tako biti rezervirani za phablete poput telefona iz Galaxy Note serije i Appleovog iPhonea 6 Plus, dok će klasični top modeli pametnih telefona imati ekrane od oko pet inča.

Mobilno plaćanje sve popularnije – Appleova tehnologija koju su predstavili na novim modelima iPhonea Apple Pay sve je popularnija, a sada je svoju tehnologiju najavio i Samsung te će njihov Samsung Pay servis s radom početi ovog ljeta. Također, beskontaktno plaćanje zanimljivo je i Googleu te je na MWC-u Sundar Pichai iz ove kompanije potvrdio kako već neko vrijeme razvijaju Android Pay tehnologiju.

Virtualna realnost postaje stvarnost – Facebook je prošle godine dao dvije milijarde dolara za preuzimanje kompanije Oculus koja razvija naočale za virtualnu stvarnost – svoje su VR naočale najavili Samsung i Sony, a u nedjelju su i iz HTC-a najavili razvoj naočala za virtualnu stvarnost Vive. U razvoju ove tehnologije surađuju s Valve Softwareom te tvrde kako je njihova tehnologija barem devet mjeseci do godine dana ispred Oculusa.

Pametni telefoni ne moraju biti skupi – da za dobar smartphone ne morate dati velike količine novca, već su pokazale kompanije poput Xiaomija, a na Mobile World Congressu to je pokazao Microsoft koji je predstavio dva nova mobilna uređaja koji imaju solidne opcije i pristupačnu cijenu (od 140 eura na više, ovisno o modelu i opcijama) – Lumia 640 i phablet Lumia 640XL. Ovi telefoni imaju velike ekrane HD rezolucije (5 inča i 5,7 inča), četverojezgrene procesore i, zahvaljujući utorima za memorijske kartice, mogućnost pohrane do 128GB podataka.  

Budućnost lozinki je u senzorima za otiske prstiju – biometrika sve se češće koristi na pametnim telefonima, a iz Qualcomma kažu da su razvili još superiorniju tehnologiju u odnosu na onu koja se koristi u Appleovim i Samsungovim telefonima. Snapdragon Sense ID 3-D Fingerprint tehnologija prepoznat će otiske prstiju čak i kada su oni znojni/mokri, a nije ograničena samo na klasične tipke, već će se moći koristiti i na samim ekranima, odnosno kućištima telefona.

Foto: HTC/The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti