Ovo je posljednji komad slagalice: Internet u EU-u više neće biti isti!

"Europa će sada imati jasna pravila koja jamče poštenu naknadu za kreatore, snažna prava za korisnike i odgovornost za platforme", smatra predsjednik EK-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.04.2019. / 13:32

Google (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iz Europske komisije objavili su da je danas Vijeće EU-a dalo zeleno svjetlo Direktivi o zaštiti autorskih prava koja će, navodi se u priopćenju, donijeti konkretne pogodnosti građanima EU-a, kreativnoj industriji, znanstvenicima i svima u obrazovnom sektoru te kulturnim institucijama. No o prednostima i lošim stranama ove Direktive raspravlja se jako dugo te su protiv nje potpisivane peticije jer bi mogla u potpunosti promijeniti internet kakav poznajemo i danas koristimo.

Autorska prava Katastrofa za slobodu interneta: Europski parlament izglasao kontroverznu Direktivu

Nakon što je nedavno Europski parlament prihvatio prijedlog Direktive o zaštiti autorskih prava, danas ju je prihvatilo i 19 zemalja članica EU-a, uključujući Njemačku i Francusku – Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska i Švedska danas su dali palac dolje Direktivi, dok su Belgija, Estonija i Slovenija bile suzdržane.

Europska komisija pokrenula je raspravu o promjenama zakona o autorskim pravila jer su do sada vrijedili zakoni stari dvadesetak godina, iz vremena kad smo još surfali dial-up vezama, Google je tada tek bio u povojima, nije bilo Facebooka i Twittera, a pametni su bili samo ljudi, ne i gadgeti. Nova pravila bit će usmjerena upravo protiv internetskih giganata poput Googlea i Facebooka koji, smatraju oni koji su digli ruku za donošenje ovakve Direktive, zarađuju na kreativnosti drugih ljudi, dok kreatorima sadržaja ostaju mrvice – to se sada želi promijeniti, odnosno poanta je da kreatori budu adekvatno plaćeni.

Europski zakon (Foto: Getty Images) Napravljen je korak unatrag koji bi mogao povrijediti prava svih građana EU

Kako će se to napraviti, pokazat će vrijeme, no svi strahuju od filtara za sadržaj koji bi ljudima u EU mogli blokirati veliku količinu sadržaja koji nam je sada dostupan, moglo bi doći i do blokade memea (što iz EK-a uvjeravaju da se neće dogoditi), Google bi mogao ugasiti popularni servis Google News, a pitanje je što bi bilo sa sličnim servisima koji nam na jednom mjestu prikazuju najzanimljiviji sadržaj.

Europski zakon (Foto: Getty Images) Posljedice Direktive: Nema više Google Newsa, YouTube će u EU-u blokirati milijune videozapisa?

Dok mi možemo strahovati od cenzure i filtriranja sadržaja, iz EK-a kažu da će situacija biti upravo suprotna i dovest će do porasta kvalitetnog novinarstva i bolje zaštite za novinare i autore. "S današnjim dogovorom stvaramo pravila za zaštitu autorskih prava koja pristaju digitalnom dobu. Europa će sada imati jasna pravila koja garantiraju poštenu naknadu za kreatore, snažna prava za korisnike i odgovornost za platforme. Kada govorimo o cjelovitosti europskog jedinstvenog digitalnog tržišta, reforma autorskih prava posljednji je komad slagalice", komentirao je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

Što se tiče sljedećih koraka vezanih za Direktivu, nakon objave u službenom listu Europske unije, zemlje članice imat će dvije godine za implementaciju Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti