"Ovo je poziv na buđenje": Hakeri probili zaštitu postrojenja za pročišćavanje vode i pokušali je otrovati

Nepoznati haker ili hakeri spojili su se na računalni sustav postrojenja preko TeamViewera i povećali udio kemikalije koja u većim količinama postaje opasna za konzumaciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2021. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju na opasnost od hakerskih napada na kritičnu infrastrukturu. Posljednjih godina napadi su sve opasniji, a korištenjem ransomwarea, tj. zaključavanjem računala i računalnih sustava sve su češće na udaru i bolnice. Krajem prošle godine jedna je osoba u Njemačkoj preminula upravo zato što joj nije bilo moguće pružiti adekvatnu pomoć zbog hakerskog napada.

Hakeri (Foto: Thinkstock) Iznude, ucjene i zlostavljanja: Otkrivene metode hakera kojima se žele dokopati popularnih korisničkih imena na društvenim mrežama

Dok su u više navrata hakeri uspjeli upasti u sustave bolnica i uvelike usporiti i otežati njihov rad, možemo samo pretpostaviti što se može dogoditi ako hakeri s opasnim namjerama uspiju dobiti pristup računalnim sustavima nuklearnih elektrana, kemijskih i drugih tvornica.

Jedan od primjera kako bi to moglo izgledati zabilježen je prošli tjedan u SAD-u. Hakeri su uspjeli probiti zaštitu računalnog sustava postrojenja za pročišćavanje vode Oldsmara, gradića od oko 15 tisuća ljudi u blizini Tampe te su, vjerovali ili ne, pokušali otrovati vodu.

Iako detalji o konkretnom načinu na koji je zaštita probijena nisu poznati, napad se čini prilično banalan jer je izveden preko TeamViewera, alata koji omogućava upravljanje računalima na daljinu i relativno se često koristi. Nakon što su se preko tog alata povezali na računalni sustav postrojenja, hakeri su povećali udio natrijeva hidroksida u vodi. Ta se kemikalija obično koristi za kontrolu kiselosti vode, ali samo u iznimno malim količinama, no ako se te količine povećaju, voda postaje opasna za konzumaciju.

Slika nije dostupna Hakeri tijekom pandemije pronašli dvije savršene mete - gaming i kockarsku industriju

Srećom, sve se to događalo pred očima osobe koja je nadgledala računalo koje upravlja postrojenjem za pročišćavanje vode te je zaposlenik odmah alarmirao nadređene i policiju. Također, uspjeli su brzo poništiti naredbe, pa je utjecaj bio minimalan. Gradonačelnik Eric Seidel naglasio je kako postrojenje ima i druge kontrolne sustave koji bi spriječili trovanje vode, čak i da zaposlenik nije primijetio promjene, no opasnost je svakako postojala.

Šerif Bob Gualtieri kaže kako trenutačno ne znaju tko stoji iza napada, no sada je važno iz svega izvući pouku: Ovo bi trebao biti poziv na buđenje jer pokazuje koliko opasni i pogubni mogu biti hakerski napadi.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti