Sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju na opasnost od hakerskih napada na kritičnu infrastrukturu. Posljednjih godina napadi su sve opasniji, a korištenjem ransomwarea, tj. zaključavanjem računala i računalnih sustava sve su češće na udaru i bolnice. Krajem prošle godine jedna je osoba u Njemačkoj preminula upravo zato što joj nije bilo moguće pružiti adekvatnu pomoć zbog hakerskog napada.

Dok su u više navrata hakeri uspjeli upasti u sustave bolnica i uvelike usporiti i otežati njihov rad, možemo samo pretpostaviti što se može dogoditi ako hakeri s opasnim namjerama uspiju dobiti pristup računalnim sustavima nuklearnih elektrana, kemijskih i drugih tvornica.

Jedan od primjera kako bi to moglo izgledati zabilježen je prošli tjedan u SAD-u. Hakeri su uspjeli probiti zaštitu računalnog sustava postrojenja za pročišćavanje vode Oldsmara, gradića od oko 15 tisuća ljudi u blizini Tampe te su, vjerovali ili ne, pokušali otrovati vodu.

Iako detalji o konkretnom načinu na koji je zaštita probijena nisu poznati, napad se čini prilično banalan jer je izveden preko TeamViewera, alata koji omogućava upravljanje računalima na daljinu i relativno se često koristi. Nakon što su se preko tog alata povezali na računalni sustav postrojenja, hakeri su povećali udio natrijeva hidroksida u vodi. Ta se kemikalija obično koristi za kontrolu kiselosti vode, ali samo u iznimno malim količinama, no ako se te količine povećaju, voda postaje opasna za konzumaciju.

Srećom, sve se to događalo pred očima osobe koja je nadgledala računalo koje upravlja postrojenjem za pročišćavanje vode te je zaposlenik odmah alarmirao nadređene i policiju. Također, uspjeli su brzo poništiti naredbe, pa je utjecaj bio minimalan. Gradonačelnik Eric Seidel naglasio je kako postrojenje ima i druge kontrolne sustave koji bi spriječili trovanje vode, čak i da zaposlenik nije primijetio promjene, no opasnost je svakako postojala.

Šerif Bob Gualtieri kaže kako trenutačno ne znaju tko stoji iza napada, no sada je važno iz svega izvući pouku: Ovo bi trebao biti poziv na buđenje jer pokazuje koliko opasni i pogubni mogu biti hakerski napadi.

Izvor: Reuters