Ovo je prvi ISPRINTANI dvorac na svijetu!

Američki arhitekt s 3D printerom isprintao je dvorac, a uskoro planira početi s printanjem kuće na dva kata

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2014. / 09:52

Ovo je prvi ISPRINTANI dvorac na svijetu!

Iz kompanije Dus Architects prije nekoliko mjeseci pohvalili su se kako u Amsterdamu 'grade' prvu isprintanu kuću na svijetu, dok je u Kini jedna kompanija isprintala deset malih kuća u manje od 24 sata. Da bi 3D printanje moglo biti budućnost građevine pokazao je i američki arhitekt Andrey Rudenko koji je u dvorištu svoje kuće isprintao prvi dvorac na svijetu.

Za printanje ovog dvorca Rudenko je koristio 3D printer kojeg je sam napravio, dok je materijal za printanje bio mješavina betona i pijeska. 'Nova era arhitekture je neizbježna i zanima me kako će za nekoliko godina izgledati budućnost građevine i dizajna', prinijeli su na Independentu Rudenkovu izjavu te napominju kako je s ovim dvorcem samo htio isprobati i testirati tehnike 3D printanja u građevini kako bi ih iskoristio za njegov glavni cilj – printanje kuće na dva kata.

On vjeruje da će njegova metoda printanja u budućnosti omogućiti građenje/printanje kuća visoke kvalitete, a za gradnju cijele kuće bit će potrebne samo dvije osobe – jedna osoba s računalnim znanjem koja će 'programirati mašineriju' te još jedna koja će stavljati čelične šipke u beton za ojačanje konstrukcije i koja će održavati sam 3D printer. Na stranici 3DPrinter.com ovaj su dvorac nazvali čarobnim te su naglasili da isprintani slojevi dvorca izgledaju gotovo savršeno i veliki su napredak u odnosu na slične 3D printere.

Prije početka printanja kuće, Rudenko želi, 'na temelju lekcija koje je naučio s dvorcem' usavršiti 3D printer koji bi trebao printati 24 sata dnevno i sedam dana tjedno, a cijelu kuću želi napraviti odjednom, uključujući i krov, a ne iz više dijelova kao i dvorac. Naime, neki dijelovi dvorca bili su iznimno teški za dizanje i pomicanje te je nekad bilo potrebno čak sedam ljudi da bi složili sve isprintane dijelove. Što mislite o ovakvom načinu gradnje – je li 3D printanje zaista budućnost građevine?

Foto: 3dprint.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti