Ovo je statusni simbol bogataša koji su zaradili milijune na kriptovalutama

Jedan od novih bogataša Lamborghini je platio 45 bitcoina, a te je bitcoine prije 6-7 godina platio samo oko 135 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.04.2018. / 07:26

Lamorghini (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na krilima bitcoin ludnice koja je svoj vrhunac doživjela krajem prošle godine kada je najveća cijena ove kriptovalute bila veća od čak 100 tisuća kuna, rani ulagači koji su u ovu valutu ulagali u njenim početnim danima, tj. godinama i nisu je prodavali postali su milijunaši te su se njihovi ulozi od nekoliko desetaka ili stotina dolara (neočekivano) pretvorili u milijune.

Dok se dio novih bogataša "sakrio" i u svom bogatstvu uživa u tišini ne privlačeći poglede, drugi dio svojim se bogatstvom i načinom potrošnje tog bogatstva hvali na društvenim mrežama dijeleći fotografije stvari koje su kupili. Jedan od simbola takvih kripto milijunaša postao je – Lamborghini, super automobil rezerviran samo za one dubokog džepa.

U SAD-u u auto salonima ovi se automobili mogu kupiti čak i s kriptovalutama, a iz jednog auto salona novinarima Business Insidera rekli su kako su prijašnjih godina kupci prosječno kupovali dva automobila mjesečno plaćanjem putem bitcoina, no u posljednjem mjesecu prošle godine na ovaj je način prodano čak deset Lamborghinija.

Upravo tijekom prosinca vrijednost bitcoina dosegla je najveću vrijednost pa se dio ljudi odlučio na prodaju bitcoina ili je s ovom kriptovalutom kupio nove i skupe automobile poput Lamborghinija.

Novinari BI-a razgovarali su s programerom Peterom Saddingtonom koji je prošle godine kupio Lamborghini kojeg je platio 45 bitcoina (što je u protuvrijednosti iznosilo oko 200 tisuća dolara) te je stvarni trošak kupovine ovog automobila, s obzirom na to da je jedan bitcoin iznosio manje od 3 dolara kada ga je kupio, iznosio oko 135 dolara.

"Kupovina Lamborghinija s bitcoinom dokaz je kako se zaista može iskoristiti za prave transakcije i kupovati stvarne, cool stvari. Ne koriste ga samo kriminalci", rekao je Saddington u razgovoru za medije prošle godine.

No, s ovim se ne slaže osnivač ethereuma, još jedne popularne kriptovalute Vitalik Buterin – ilustracija na kojoj Buterin raširenih ruku drži Lamborghini prošle se godine proširila internetom. Buterin smatra da, ako je hvaljenje sa skupim automobilima maksimum koji će ethereum zajednica postići, onda će on otići te je upozorio sve nove bogataše koji su se obogatili na ethereum, bitcoinu i drugim valutama kako je vrijeme da pokušaju napraviti nešto što će biti korisno za društvo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti