Ovo su inovacije koje možemo očekivati na pametnim telefonima sljedeće godine

Zahvaljujući napretku mobilne tehnologije, sve smo bliže trenutku kada će pametni telefoni postati jednako kvalitetni kao i osobna računala, DSLR kamere i igraće konzole

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2014. / 10:44

Ovo su inovacije koje možemo očekivati na pametnim telefonima sljedeće godine

Sa sve većim napretkom mobilne tehnologije, možemo očekivati kako će u budućnosti pametni telefoni biti dovoljno snažni i kvalitetni da će moći zamijeniti računala i igraće konzole. Tako mobilne kompanije svake godine predstavljaju sve bolje i snažnije uređaje koji imaju još jače procesore, veću količinu memorije i sve kvalitetnije kamere koje su mnogima zamijenile klasične digitalne fotoaparate. Na Mashableu su objavili popis pet najvećih inovacija koje sljedeće godine možemo očekivati na pametnim telefonima i koje su ponajviše vezane uz mogućnosti nadolazećeg Snapdragon 810 procesora, ali među njima nema jedne inovacije kojoj se mobilni korisnici nadaju godinama, a to je baterija koja bi mogla trajati više dana bez punjenja.

Ovo su inovacije koje očekujemo u 2015. godini:

4K video

Ekrani nekih pametnih telefona poput LG-jevog modela G3 već imaju 'više piksela nego što će vam ikada trebati' (rezolucija 2,560 x 1,440 piksela), no novi modeli smartphonea koji će raditi na procesoru Snapdragon 810 imat će podršku i za 4K videozapise, odnosno moći će videozapise Ultra HD kvalitete bežično prenositi na televizore (naravno, samo na Ultra HD televizore). Također, ove će se godine na tržištu pojaviti i sve više telefona s kojima će se moći snimati 4K sadržaj te u Qualcommu vjeruju da će za tri godine postojati više od 500 milijuna telefona s kojima će se moći snimati videozapisi u ovoj rezoluciji.

Optički zoom

Na Mashableu kažu kako će fotografiranje na mobilnim uređajima poboljšati kamera Core Photonica – riječ je o kombinaciji dvije kamere, od koji je jedna klasična mobilna kamera, a druga dolazi s lećom koja povećava slike oko tri puta. Korištenjem novih i snažnih Qualcommovih procesora, telefoni će moći kombinirati fotografije s ove dvije kamere kako bi dobili jednu, zumiranu fotografiju za koju u Core Photonicsu tvrde da je kvalitetnija u odnosu na fotografije s DSLR aparata.

Bolja kvaliteta zvuka

Jedan od problema prilikom snimanja videozapisa na telefonima je kvaliteta zvuka, a i to bi trebali promijeniti novi Qualcommovi procesori. Npr. ako žele, korisnici će moći snimati audio zapise samo od osoba koju snimaju kamerom, bez ostale/pozadinske buke.

Telefoni kao kućna računala

S obzirom na sve snažnije procesore koji se ugrađuju u pametne telefone, oni se mogu koristiti i kao osobna računala – putem posebnih receivera moći će se bežično povezivati s monitorima, tipkovnicom i mišem i koristiti kao i klasična računala.

Igranje kao na konzolama

Pored surfanja mrežom, veliki broj korisnika telefone najčešće koristi za igranje video igara, a zahvaljujući mogućnostima novog Snapdragon 810 procesora, novi modeli telefona i tableta mnogima će zamijeniti igraće konzole. Tako možemo očekivati igre s puno boljom i kvalitetnijom grafikom u kojima ćemo, bežičnim povezivanjem s monitorima ili TV-om, moći uživati i na velikim ekranima. 

Foto: Qualcomm

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti