Ovo su najprodavaniji telefoni prošle godine

Od deset najprodavanijih pametnih telefona prošle godine, samo jedan nije Appleov ili Samsungov.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2020. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na popisu deset najprodavanijih telefona prošle godine, čak njih devet pripadaju Appleu i Samsungu, a jedina kompanija koja je uspjela razbiti taj duopol jest kineski Oppo, pokazali su rezultati istraživanja koje su objavili iz Counterpoint Researcha. Najprodavaniji telefon na svijetu tijekom prošle godine bio je Appleov iPhone XR, uređaj kojem je većina analitičara odmah nakon predstavljala predviđala odličnu prodaju i bili su u pravu. Ako se po jutru dan poznaje, čini se da bi i 2020. mogao obilježiti jedan Appleov telefon – naime, model iPhone 11 koji se u prodaji pojavio u rujnu, samo tijekom tih nekoliko mjeseci zauzeo je drugo mjesto na listu koja obuhvaća cijelu godinu.

Novi modeli iPhonea Apple će novi model iPhonea predstaviti već u ožujku

Model XR zauzeo je 3 posto tržišta, dok je iPhone 11 zauzeo 2,1 posto, a nakon njih slijede da Samsungova telefona – Galaxy A50 je zauzeo 1,8 posto i Galaxy A10 koji je zauzeo 1,7 posto. Na petom mjestu smjestio se Oppo A5, dok druga polovica top 10 liste pripada većinom Appleu. Šesti najprodavaniji telefon na svijetu tako je iPhone 8, na osmom mjestu je najskuplji Appleov telefon iPhone 11 Pro Max (što je također odličan rezultat za telefon predstavljen u rujnu), slijedi iPhone 7 te iPhone XS Max. Između Appleovih uređaja na sedmom mjestu ubacio se Samsungov Galaxy A20.

Kako je vidljivo s popisa, na listi nema niti jednog telefona Huaweija, a jedan od razloga za to sigurno jest i Trumpova zabrana suradnje s američkim kompanijama, zbog koje se veliki dio ljudi, van kineskog tržišta, ipak odlučio na kupovinu konkurentskih uređaja.

Slika nije dostupna Samsung predstavio svoje adute: Nevjerojatna kamera, 8K video, 5G tehnologija i umjetna inteligencija...

Što se ove godine tiče, Samsung je već predstavio najjače adute iz serije Galaxy S (druga perjanica te kompanije, Galaxy Note stiže u drugoj polovici godine), Apple će možda već sljedećeg mjeseca predstaviti jeftiniji iPhone, za kojim bi također mogla biti velika potražnja, dok se u rujnu očekuju tri modela iPhonea 12. Naravno, pod uvjetom da koronavirus ne poremeti planove, što bi se zaista moglo dogoditi.

Izvor: Apple Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti