Ovo su prve pametne naočale koje bismo mogli nositi svaki dan

Intel Vaunt pametne su naočale koje izgledaju kao najobičnije naočale za vid te su, prema IT novinarima koji su ih probali, prve ovakve naočale koje bismo bez problema mogli nositi svaki dan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2018. / 17:41

Intelove pametne naočale (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Prije desetak godina, u vrijeme kada su pametni telefoni postajali sve popularniji, novinari tehnoloških medija i analitičari sve su češće govorili kako nam tehnologija i računala postaju, u pravom i metaforičkom smislu, sve osobnija i sve bliža. Naime, tada su velikom broju korisnika prijenosnici zamijenili stolna računala, a ekrani laptopa bliži su našim očima nego ekrani stolnih računala, dok su nam se ekrani pametnih telefona još više približili – sljedeći logičan korak trebala je biti nosiva tehnologija, odnosno gadgeti koje ćemo doslovno nositi na sebi, poput pametnih satova i pametnih naočala.

Prvi takav pokušaj postavljanja tehnologije na naša lica imao je Google, no njihove naočale koje su trebale biti revolucija i način na koji ćemo u budućnosti komunicirati na kraju su se pretvorile u debakl. Pokazalo se kako je posljednja stvar koju ljudi traže gadget koji će biti rezerviran samo za bogate i koji će moći snimati ljude bez njihova znanja te je Google Glasses postao simbol tehnološke elite koja u posljednje vrijeme nije na dobrom glasu među "običnim" stanovnicima San Francisca.

Intelove pametne naočale (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Ovu lekciju dobro su naučili u Intelu, koji trenutno radi na vlastitoj verziji pametnih naočala (Vaunt), a koja je potpuna suprotnost u odnosu na Google Glasses. Zanimljivo, baš kao i Google prije pet godina, i Intel je prvi prototip svojih naočala ponudio novinarima The Vergea, a novinar Diether Bohn, koji je testirao Intelove naočale kaže kako su najzanimljiviji dijelovi Vaunta upravo oni kojih nema, odnosno oni koje su u Intelu namjerno izostavili, poput kamere, posebnog ekrana, zvučnika, mikrofona i slično. Umjesto toga, ove su naočale od početka dizajnirane kako bi tehnologija na njima bila nevidljiva i kako ne bi ometala ljude koji ju koriste te, prema onome što možemo vidjeti i pročitati u članku objavljenom na The Vergeu, čini se kako je Intel u tome uspio. Bohn kaže kako su ovo prve pametne naočale koje bi mogao nositi cijeli dan, no treba napomenuti da je testiran prototip naočala te je do konačnog modela još dugačak put (krajem godine testne modele dobit će programeri koji će razvijati aplikacije za Vaunt).

Sva tehnologija na kojoj je Vaunt baziran smještena je u ručkama okvira naočala tako da se po ničemu ne može zaključiti kako je riječ o pametnim naočalama, a ne najobičnijim naočalama. Princip rada ovih naočala baziran je na laseru niske snage smještenom s unutarnje strane desne ručke – on "projicira monokromatsku sliku rezolucije 400 x 150 piksela na holografski reflektor" desne leće naočala, a zatim je ta slika reflektirana direktno na mrežnicu oka, objasnili su na The Vergeu. Ovako se prikazuju razne obavijesti poput informacija o pozivima, porukama i slično, pri čemu treba napomenuti kako te obavijesti nisu napadne kao na Googleovim naočalama – obavijest se prikazuje u desnom kutu naočala, a ako korisnik ne skrene pogled prema toj obavijesti, ona će nestati iz vidnog polja.

Osim zanimljivog hardvera, za uspjeh ovih naočala bit će iznimno bitan i softver, odnosno aplikacije koje će programeri razviti za njih. Kao neke od primjera za što bi se Vaunt mogao koristiti u Intelu spominju prikazivanje šoping-liste u okvirima naočala tijekom kupovine u trgovinama – ako su ljudima ruke zauzete guranjem kolica ili nošenjem vrećica, bit će im nezgodno vaditi telefon iz džepa i pregledavati listu, pa će im se ona pojaviti unutar naočala. Također, unutar naočala mogli bi se prikazivati i recepti tijekom kuhanja – bit će dovoljno samo pozvati glasovnog asistenta poput Amazonove Alexe (konačni model Vaunta možda će imati mikrofon ili će koristiti mikrofon pametnog telefona s kojim će biti povezan) i recept će se odmah prikazati unutar naočala, bez potrebe za vađenjem telefona i gledanja u ekran.

Iako će do predstavljanja konačne verzije proći još dosta vremena, čini se kako je Intel na dobrom putu te da će korisnicima napokon predstaviti pametne naočale koje bi mogli nositi svaki dan.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti