Ovog mjeseca i službeno prestaje proizvodnja VCR uređaja

Znamo da vijest zvuči pomalo suludo, ali doista je istinita, video-rekorderi su tek sad službeno "bivši"

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 21.07.2016. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo sigurno dobar dio čitatelja nikada nije niti pogledao omiljeni film, seriju ili snimljeno obiteljsko okupljanje na staroj, dobro VHS kazeti. Ali, nekada, ovisno iz koje perspektive gledate i ne tako davno, VCR uređaji, u narodu poznatiji kao video-rekorderi bili su jedino za što smo znali. Bili su skupi, nije ih baš svatko imao, jer u to vrijeme potrošačka elektronika nije bila toliko dostupna kao što je to slučaj danas. A onda, 2008 godine i službeno se pojavio DVD format, koji je ekspresno pomeo VHS i pozicionirao se kao najomiljeniji format za reprodukciju multimedije. 

Ipak, još uvijek u Japanu postoji kompanija koja proizvodi video-rekordere, ali su zbog pada prodaje (!) i teškoća oko nabavki rezervnih dijelova odlučili zauvijek zaustaviti proizvodnju. Riječ je o Funai Electric tvrtki koja je, prema dostupnim informacijama, posljednja u svijetu proizvodila VHS uređaje. Njihovo odustajanje od posla znači definitivni kraj uređaja koji je većina odavno odbacila, napustila i zaboravila, ali je postojao određeni broj ljudi koji su ih kupovali. Vjerovali ili ne, prošle godine ih je prodano 750 tisuća, što u komparaciji s uređajima moderne generacije zvuči smiješno, ali je definitivno začuđujuće. 

Usput, kolekcionari su i danas spremni platiti poprilično velike iznose za filmove koji su inicijalno objavljeni na VHS kazetama. Jedan od njih je objasnio "stari filmovi koji su objavljeni na DVD ili Blu-ray medijima meni su previše umjetni, na VHS kazetama možete vidjeti greške i izvorni izgled filma onako kako ga je režiser zamislio". Ima nešto i u tome...  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti