Oxford i Vatikan digitaliziraju 1.5 milijuna stranica povijesnih tekstova

Projekt Oxfordskog Sveučilišta i Vatikana trajat će oko 4 godine i kroz njega će se digitalizirati 1.5 milijuna stranica koje sadrže tekstove koji sežu u 16. stoljeće.

Zimo Zimo Zimo | 15.04.2012. / 19:50

Oxford i Vatikan digitaliziraju 1.5 milijuna stranica povijesnih tekstova

Projekt Oxfordskog Sveučilišta i Vatikana trajat će oko 4 godine i kroz njega će se digitalizirati 1.5 milijuna stranica koje sadrže tekstove koji sežu u 16. stoljeće.

Projekt je financirala Zaklada Polonsky, koja podržava visoko obrazovanje, medicinska istraživanja i sve ostalo što se tiče umjestnosti i znanosti. Ovom projektu odobrena je donacija od 3.1 milijuna dolara.

Tekstovi će sadržavati stranice iz Oxfordske knjižnice Bodleian i vatikanske Biblioteca Apostolica. Digitalizirane će stranice imati uključene i rano tiskane knjige koje sežu u doba Rima, grčke rukopise ranih crkvenih tekstova uključujući i dijela Homera, Sofokla, Platona, Hipokrata i hebrejski rukopis iz doba renesanse i Srednjeg vijeka.

Cilj projekta je da se pristup informacijama omogući svima, te da se poveća digitalni pristup tim dvjema knjižnicama, ujedno i jednima od najvećih u svijetu. Ovo bi mogao biti značajan korak prema još bogatijim resursima na globalnoj razini.

Ovo nije prvi puta da je Zaklada Polonsky financirala digitalizaciju rijetkih i drevnih tekstova. Ova je zaklada pomogla Oxfordskoj knjižnici da uploada 280.000 slika ulomaka hebrejskih rukopisa - projekt poznat pod nazivom Kairo Genizzah kolekcija, koje su sada dostupne i besplatne za pretraživanje i pregledavanje.

Via ArsTechnica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti