Tijekom kolovoza AZOP je zaprimio veliki broj upita i predstavki građana koji su koristeći Facebook dali svoje osobne podatke, kao i fotografije osobnih identifikacijskih dokumenata, u svrhu provedbe lažnih nagradnih igra putem lažnih Facebook stranica Arena Centra Zagreb, Westgate Shopping City-a, City Centra one, Konzuma, Huawei-a, INA Gas station-a i Lukoil-a, navodi AZOP u priopćenju.

AZOP kao neovisno nadzorno tijelo na području zaštite osobnih podataka preventivno savjetuje građane, u cilju promicanja javne svijesti o postojećim rizicima od moguće zlouporabe osobnih podataka i poduzimanja adekvatnih zaštitnih mjera, te ističe kako je potreban pojačani oprez u davanju osobnih podataka drugima, osobito putem interneta.

Mole se građani da s osobitom pažnjom i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da ih ne prosljeđuju nepoznatim osobama, kao i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

U konkretnim situacijama upućujemo da se prethodno prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka provjeri vjerodostojnost internetskih stranica i društvenih mreža, kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara, poručuje AZOP. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju