"Pad" Facebooka i Instagrama nema veze s hakerskim napadima

Jutrašnji 'ispad' Facebooka i Instagrama izazvao je popriličnu 'gungulu', iako se u početku špekuliralo da je riječ o hakerskom napadu, u pitanju je 'interna greška sustava'...

Zimo Zimo Tomislav Ćuto | 27.01.2015. / 16:48

"Pad" Facebooka i Instagrama nema veze s hakerskim napadima

Jutrašnji "ispad" Facebooka i Instagrama izazvao je popriličnu "gungulu", iako se u početku špekuliralo da je riječ o hakerskom napadu, u pitanju je "interna greška sustava"... 

Nekoliko sati najpopularnija društvena mreža na svijetu, Facebook, bila je nedostupna korisnicima diljem svijeta, u desktop i mobilnoj verziji. Isto se dogodilo i s Instagramom koji je također globalno bio nedostupan u svim verzijama. Naravno da je onima koji su ovisnici o društvenim mrežama bio razlog za paniku, iako objektivno nije se dogodilo ništa strašno, premda će biti zanimljivo vidjeti kako će iz Facebooka i Instagrama objasniti nedostupnost, ako uopće do toga dođe. Za sada nema nikakvih informacija o tome što je izazvalo prekid koji je potrajao nekoliko sati, ali nakon što smo objavili vijest o nedostupnosti u roku od pola sata oba servisa su bila aktivna. 

Inače, za Instagram i nije toliko alarmantno kada je "offline", ali kada se to dogodi Facebooku, onda krenu najave o "dolasku Armagedona epskih razmjera". U rujnu prošle godine, kada je Facebook dva puta u mjesec dana bio nedostupan po 15-tak minuta, u Sjedinjenim Američkim Državama je nastao popriličan kaos, jer su korisnici otišli toliko daleko da su čak zvali policijske postaje da im objasne kako ne mogu bez "Fejsa" i odgovore na pitanje kada će sve biti opet u redu. Ovoga puta stvari nisu bile toliko dramatične, iako je nedostupnost popularnih društvenih mreža, logično, izazvala zanimanje i korisnika i medija.

U prvom trenutku pojavila se informacija kako iza svega stoji napad hakerske skupine Lizar Squad, ali iz Facebooka su to demantirali, objavivši kako je riječ o "pogrešci u sustavu koja je rezultirala nedostupnošću servisa". Uglavnom, sada je sve u redu, na radost i veselje ovisnika o Facebooku i Instagramu. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti