Otkrivena pukotina na Međunarodnoj svemirskoj postaji, začepili je - ljepljivom trakom

Otkriven je uzrok problema te je pukotina privremeno zatvorena, a inženjeri rade s astronautima na pronalaženju dugoročnog rješenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2018. / 11:34

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Dok su astronauti s Međunarodne svemirske postaje spavali, kontrola ove stanice sa Zemlje primijetila je blagi pad tlaka u jednom dijelu stanice – zaključili su kako pad tlaka nije velik niti alarmantan te da astronauti nisu u opasnosti pa su ih pustili da se naspavaju i obavijestili ih o problemu tek kada su se probudili. Izvor pada tlaka i curenja kisika brzo je pronađen – pukotina promjera 2mm koja je vjerojatno nastala od udara meteorita.

Pukotina je pronađena u ruskom dijelu postaje, u kapsuli Soyuz s kojom su tri člana posade u lipnju stigla sa Zemlje na stanicu, a sa Soyuzom bi se krajem godine trebali vratiti na Zemlju.

Zanimljivo, astronauti su za početak pronašli improvizirano rješenje s posebnom smjesom preko koje su zalijepili ljepljivu traku, no jasno je kako je to samo privremeno rješenje te će inženjeri sa Zemlje pomoći astronautima u pronalaženju dugoročnog i sigurnog rješenja s kojim će se zakrpati pukotina.

Iz Europske svemirske agencije objavili su kako je posada stanice zdrava i sigurna te u rezervama ISS-a imaju zraka za više tjedana života. U ovoj misiji trenutno sudjeluje šest osoba – tri iz SAD-a, dvije osobe iz Rusije i jedan njemački astronaut.

Udarci meteorita konstantna su prijetnja stanici koja je izgrađena kako bi izdržala te udarce, a ovo nije prvi problem s pukotinom od udarca na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Naime, 2007. sličan problem bio je i na američkom dijelu postaje, no kao i u ovom slučaju, nije bilo razloga za zabrinutost i brigu.

Izvor: Scientific American
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti