Palac dolje: Političari se od ovoga ne mogu braniti

I dalje ne možemo 'dislajkati' objave na Facebooku, no korisnici ove mreže iz Hong Konga iskoristili su nedavno predstavljene reakcije kako bi pokazali što misle o čelnom čovjeku Hong Konga

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.02.2016. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je veliki broj korisnika od Marka Zuckerberga godinama tražio uvođenje 'dislikea' s kojim bi mogli izraziti neslaganje s određenim statusima, fotografijama, vijestima i slično, šef ove kompanije odlučio se na malo drugačiji pristup te su nedavno predstavljene reakcije. Umjesto palca dolje korisnici na ovoj mrežu sada mogu izraziti reakcije ljubavi i smjeha, odnosno na statuse mogu reagirati tužno ili ljuto. Iako, dakle, nema 'dislikea', korisnici su pronašli načine na koji mogu ove reakcije iskoristiti protiv političara te na CNN-u kažu kako je prva velika žrtva tih novih reakcija na Facebooku čelni čovjek Hong Konga CY Leung. On ne uživa veliku potporu javnosti te su tijekom velikih prosvjeda 2014. tisuće studenata tražile njegovu ostavku (koju nije podnio) – na svojoj stranici na Facebooku Leung je do sada mogao paziti tko će što pisati i komentirati jer se komentari mogu lako brisati, no do problema je došlo nakon uvođenja reakcija na statuse na ovoj mreži.

Naime, objave i fotografije na njegovom profilu dobivaju desetke, a nekada i stotine tisuća reakcija, no većinom je riječ o negativnim reakcijama, odnosno oznakama ljutnje. Tako njegova zadnja objava od prije nekoliko dana ima 79 tisuća reakcija, od čega je više od 75 tisuća negativnih, odnosno ljutih reakcija. Slično je i sa starijim objavama, dok njegova profilna fotografija koju je objavio krajem prošle godine ima više od 185 tisuća reakcija – od čega je više od 177 tisuća ljutih emotikona, čime su korisnici Facebooka jasno dali do znanja što misle o njemu. Komentare se lako može blokirati ili brisati, no korisnici su nemoćni kada su u pitanju reakcije i emotikoni, što bi moglo biti naročito problematično za političare poput Leunga jer će korisnici na ovakav način pokazati neslaganje s njegovim objavama (i s njihovom politikom) i pokazati mu palac prema dolje, čak i kada takva oznaka nije dostupna.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti