Pametni "BonsAI" je biljka, životni trener, kućni ljubimac i umjetna inteligencija u jednom

BonsAI zgodan je primjer jednog od načina na koji se umjetna inteligencija može koristiti u životu.

Martina Čizmić | 29.03.2018. / 15:14

BonsAI (Foto: TDK) (Foto: TDK)

Moderan i brz način života, u kojem je uvijek teško pronaći malo vremena za sebe i ono što nas posebno veseli, potaknuo je Japance da spoje dvije stvari koje najviše vole – tradiciju i modernu tehnologiju.

Tako je nastao BonsAI, autonomna pokretna biljka s ugrađenom umjetnom inteligencijom koja je biljka, kućni ljubimac i životni trener u jednom.

Ne samo da će vas pratiti u stopu zahvaljujući nizu senzora i kamera već će vas i upozoriti da ju zalijete kad je žedna, a ako se nađe u hladu ili mraku, sama će "odšetati" na sunce. Osjetite li se usamljeni, uvijek možete porazgovarati s BonsAI. No, za razliku od drugih biljaka, ova će vam i odgovoriti.

Najviše voli odgovarati na pitanja kao što su smisao života i potkrijepiti svoje odgovore zanimljivim citatima poznatih mislilaca.

BonsAI (Foto: TDK) (Foto: TDK)

Kako ističu iz TDK-a, japanske tvrtke koja je predstavila ovaj koncept, BonsAI je veoma "mudar" jer je svima poznato da bonsai drvca žive dulje od ljudi, pa im tako mogu i udijeliti pametne savjete.

Ovo simpatično drvce dolazi u "pametnoj" posudi koja sadržava senzore u zemlji (kako bi prepoznala promjene u vlažnosti), kameru (za lakše kretanje u prostoru), LED lampice (za izražavanje emocija), zvučnik (za razgovor s ljudima), žiroskop, akcelerometar i kompas.

Sve napajaju baterije koje se skrivaju u posudi, a koje se bežično pune bez ikakve intervencije čovjeka.

Iako se kreće gotovo besprijekorno, zahvaljujući mikroračunalu koje kontrolira kretanje i komunikacija, ova posuda s biljkom teži više od 20 kilograma.

Zasad nema podataka o tome hoće li se ovaj simpatični BonsAI naći na tržištu i po kojoj cijeni, ali bi zasigurno pronašao svoje kupce među onima koji ne smiju (iz različitih razloga) držati "klasične" kućne ljubimce ili su uvjereni da ne mogu održati biljku na životu zbog svoje zaboravljivosti.

Kako izgleda jedan simpatičnI susret između pametnog BonsAI-ja i čovjeka, možete i sami vidjeti u priloženom videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti