Pametni telefoni gotovo u potpunosti zamijenili fotoaparate

Pametni telefon postao je najvažniji dio prtljage prilikom odlaska na godišnji odmor.

Martina Čizmić | 21.06.2017. / 16:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posjedujete li fotoaparat? A kad ste ga posljednji put upotrijebili? Današnji pametni telefoni, koji dolaze s veoma kvalitetnim kamerama (a neki i s dvije ili četiri), u potpunosti su istisnuli fotoaparate iz upotrebe. Pogotovo kad uživate na nekom koncertu ili istražujete nepoznate destinacije na godišnjem odmoru.

Prema istraživanju koje je Ipsos proveo za Huawei, više od 90 posto osoba kao glavni fotoaparat tijekom putovanja koristi upravo pametni telefon, a više od 70 posto njih pametnim telefonom služi se i za navigaciju, odnosno koristi karte na svojim mobitelima kako bi pronašli put do odredišta.

Istraživanje je provedeno među građanima 12 europskih zemalja na uzorku ispitanika od 18 do 45 godina koji u posljednje dvije godine posjeduju i koriste pametni telefon.

Pametni telefon umjesto fotoaparata koriste i stari i mladi

Prema provedenom istraživanju jasno je vidljivo da pametne telefone ne koriste uglavnom „milenijci“ ili mlađa populacija. Studija je pokazala da 95 posto osoba u dobi od 18 do 24 godina, kao i 94 posto osoba od 35 do 45 godina koristi kameru na svojim mobitelima kao jedinu kameru za fotografiranje, a 73 posto građana europskih zemalja u kojima je provedeno istraživanje, svoje pametne telefone koristi i kao glavne uređaje za navigaciju. Dodatno, pametni telefoni često se koriste i kao asistenti na putovanju jer 60 posto ispitanika koristi ih kako bi pročitali recenzije hotela, restorana i ostalih mjesta koje planiraju posjetiti tijekom putovanja.

Istraživanje pokazalo je da milijuni ljudi svakodnevno sve više koriste napredne značajke pametnih telefona, a ukazali su i na pojavu novih trendova poput skidanja mobilnih karata za offline uporabu kako bi se dodatno smanjili troškovi što je istaknulo 47 posto ispitanika.

S druge strane, rezultati istraživanja pokazali su i da u nekim aspektima korištenja pametnih telefona, korisnici još uvijek nisu iskoristili njihove mogućnosti u potpunosti. Primjerice, svega 18 posto ispitanika prije odlaska na put skida video sadržaje poput TV serija i filmova kako bi ih gledali kasnije tijekom putovanja, a manje od polovice, 48 posto, na svoje pametne telefone prije odlaska na put skida i pohranjuje glazbu.

Istraživanje je razotkrilo i jedan neočekivan trend; što su Europljani ovisniji o svojim pametnim telefonima, na put odlaze s manje prtljage. Štoviše, pametni telefon najvažniji je dio prtljage kod ispitanika prilikom odlaska na godišnji odmor, a osim njega tu su još i ključni dodaci poput prijenosnih baterija što je istaknulo 31 posto ispitanika, 29 posto njih izdvojilo je brzi punjač, dok 20 posto smatra da je za godišnji odmor neophodan i selfie štap.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti