Pandemija je gotova, krenule tužbe: GSK tuži Pfizer i BioNTech zbog tehnologije korištene u proizvodnji cjepiva protiv COVID-a

Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u cjepivima.

Hina | 26.04.2024. / 07:55

Cjepivo protiv COVID-19, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha tvrdeći da su u cjepivima protiv COVID-19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničkog RNK-a (mRNA).

Pfizerova i BioNTechova cjepiva Comirnaty krše GSK-ove patentima zaštićene inovacije u mRNA-cjepivima, razvijene "više od deset godina prije" pandemije COVID-a, stoji u tužbi.

Patenti pokrivaju tehnologiju prijenosa nestabilne glasničkog RNK-a u ljudske stanice koju su znanstvenici počeli razvijati 2008. godine, a GSK je postao njihov vlasnik kupovinom Novartisova poslovanja sa cjepivima u 2015. godini, dodaje se.

Britanska tvrtka traži od Pfizera i BioNTecha novčanu odštetu, uključujući patentnu naknadu, ne navodeći iznos.

Glasnogovornica Pfizera istaknula je u izjavi da je kompanija "sigurna u svoju poziciju u pitanju intelektualnog vlasništva vezanog za Comirnaty" i da se namjerava "energično braniti" od tvrdnji GSK-a. Glasnogovornik BioNTecha nije želio komentirati tužbu.

Glasnogovornik GSK-a rekao je da kompanija smatra da su njezini patenti "osigurali temeljnu tehnologiju koja se koristi u Pfizerovim i BioNTechovim mRNA cjepivima protiv COVID-19". GSK je "spreman izdati licenciju za te patente pod komercijalno razumnim uvjetima kako bi osigurao pristup" cjepivima.

Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u cjepivima.

Pfizer je u prošloj godini uprihodio 11,2 milijarde dolara na prodaji Comirnatyja, a Moderna 6,7 ​​milijardi dolara na prodaji Spikevaxa. Iznosi su znatno manji nego u 2022. godini.

GSK je prošle godine tužio Pfizer za kršenje patenta na tehnologiju upotrijebljenu u Pfizerovu cjepivu protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) Abrysvo. Pfizer je zanijekao navode iz GSK-ove tužbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti