Pandemija koronavirusa imala je pozitivne, ali i negativne učinke na prirodu i zaštitu okoliša

Koronavirus ne ostavlja posljedice samo na društvo i gospodarstvo, već i na prirodu i okoliš oko nas.

Hina | 02.06.2020. / 10:05

Amazonska prašuma, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Pandemija koronavirusa prekinula je financiranje projekata za očuvanje životne sredine, što bi, u godinama koje su pred nama moglo imati brojne posljedice, no dr. Diogo Verissimo i dr. Nisha Owen iz britanske grupe koja vodi kampanju 'On The Edge Conservation' smatraju da svi zajedno možemo učiniti više na zaštiti okoliša.

 

Pandemija je utjecala na godinu koja je trebala biti iznimno značajna za biološku raznolikost. O novim programima zaštite prirodnog svijeta znanstvenici su trebali raspravljati na svjetskom kongresu u listopadu. Njegovo je održavanje prvobitno predviđeno od 15. do 28. listopada 2020. u kineskome Kunmingu u pokrajini Yunnan, no zasad je odgođeno.

I premda su mjere izolacije ostavile i neke pozitivne učinke na okoliš, poput primjerice povratka divljih životinja u urbane sredine, znamo vrlo malo o biološkoj raznolikosti u udaljenim područjima, kaže dr. Owen.

Raspolažemo informacijama o ilegalnim aktivnostima koje se događaju na terenu, a nisu evidentirane zbog mjera izolacije uvedenih zbog koronavirusa, kao i o smanjenom broju osoblja ili smanjenim sredstvima.

Nećemo znati raspon utjecaja svega rečenoga na divlji svijet ni na biološku raznolikost dok im ne budemo imali izravan pristup, a to ćemo moći tek po završetku mjera izolacije, upozorila je Owen.

Gubitak financijskih sredstava predstavlja sve veći problem, osobito kada su posrijedi ugrožene vrste, poput pangolina, "za čiju se zaštitu otprije odvaja tek manji dio kolača".

S poteškoćama se ne susreću samo organizacije koje se bave zaštitom udaljenih područja, kaže dr. Verissimo, znanstvenik na Sveučilištu u Oxfordu.

Ističe da "promjene izazvane covidom-19 teško pogađaju i britanske ekološke humanitarne organizacije."

Udruga 50 organizacija, koja djeluje pod nazivom 'Divlji svijet i sela' bavi se zaštitom životne sredine i divljih životinja u Engleskoj.

Stručnjaci iz ove grupe nedavno su u izvješću upozorili na to da se humanitarne organizacije Velike Britanije suočavaju s golemim gubitkom prihoda, što će utjecati na njihovu operabilnost i sposobnost da i dalje učinkovito vode računa o zaštićenim područjima, da zaštite divlji svijet, kao i na njihovu borbu protiv klimatskih promena i uništavanja prirode u godinama koje su pred nama.

Sve se odvija u godini koju je UN najavljivao kao "sjajnu godinu za biološku raznolikost".

Za listopad 2020. bilo je predviđeno održavanje Svjetske konferencije o biološkoj raznolikosti na kojoj je trebalo postaviti nove ciljeve u globalnoj borbi za biološku raznolikost u idućem desetljeću.

I premda je agenda izmijenjena, ovo je velika prigoda da svjetski čelnici postave snažne ciljeve i istaknu da je biološka raznolikost sastavni dio ljudskog zdravlja i blagostanja, kao i planet na kojemu živimo, smatra dr. Owen.

Dr. Verisimo dodaje: Ova je pandemija biološki potekla od divljih životinja. Važno je razmisliti o tomu kakav je naš odnos prema prirodi i u kakav smo položaj stavili životinje u trenutku kada se bolesti ovog tipa ne prenose samo na ostale životinje, već i na ljude.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti