Papa Franjo o problemima modernog društva: Internetske stranice postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti

Istaknuo je kako bi trebalo promicati mir i u digitalnom svijetu, koji je često pun negativnih komentara, govora mržnje i lažnih vijesti.

Martina Čizmić | 27.07.2022. / 14:44

Papa Franjo
Papa Franjo (Foto: Afp)

Iako ima službene profile na društvenim mrežama, papa Franjo ih osobno baš i ne koristi. No, to ne znači da ne prati trendove i kako se oni razvijaju. 

Stoga se u poruci sudionicima svjetskog kongresa SIGNIS-a (Svjetske katoličke asocijacije za komunikaciju), koji će se održati od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, osvrnuo upravo na društvene mreže i njihov utjecaj na današnje društvo. 

Kako prenosi Vatikan News, papa Franjo je istaknuo da internetske stranice medija katkada postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti; stoga je potrebno pomoći mladima rabiti ih s kritičkim osjećajem, razlikujući istinu od laži, dobro od zla, te cijeneći važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje zajedničkoga doma.

Slika nije dostupna Tehnologijom protiv koronavirusa: Papa Franjo održao prvu virtualnu opću audijenciju

Istaknuo je kako bi trebalo promicati mir i u digitalnom svijetu, koji je često pun negativnih komentara, govora mržnje i lažnih vijesti.

Revolucija digitalnih medija posljednjih desetljeća pokazala se moćnim sredstvom za promicanje zajedništva i dijaloga unutar naše ljudske obitelji. Naime, tijekom mjeseci blokade zbog pandemije jasno smo vidjeli kako nas digitalni mediji mogu povezati, i to ne samo širenjem bitnih informacija, nego i olakšavanjem samoće zbog izolacije, stoji u poruci koju je papa Franjo uputio sudionicima kongresa. 

Osvrnuo se i na brojna etička pitanja koja je uporaba društvenih mreža potaknula, a koja, kako ističe, zahtijevaju mudru i pronicljivu procjenu komunikatorā i svih onih koji se bave autentičnošću i kvalitetom međuljudskih odnosa.

Ponekad, naime, internetske stranice medija postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti, ističe papa te nastavlja kako bi se s tim izazovima trebalo suočiti kroz obrazovanje i suprotstavljanje lažima i dezinformacijama. Mladi bi, ističe papa, trebali razvijati kritički osjećaj kroz učenje o razlikama između istine i laži.

Slika nije dostupna Papa katolicima poručio da se u korizmi odreknu trolanja

Posebnu je pozornost posvetio onima koji su isključeni iz digitalnog prostora, napomenuvši kako bi trebali digitalnu uključenost učiniti jednim od prioriteta. 

Izvor: Vatikan News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti