[PAŽNJA] Ne klikajte na sumnjive poruke na Facebooku!

Facebook je ogromna društvena mreža, to svi znamo, a i znamo da je samim time i sve više spamova.

Zimo Zimo Zimo | 15.07.2011. / 16:47

[PAŽNJA] Ne klikajte na sumnjive poruke na Facebooku!

Facebook je ogromna društvena mreža, to svi znamo, a i znamo da je samim time i sve više spamova.

Neki su korisnici primili sumnjive poruke u kojima ih neki profil, a koji izgleda kao svaki drugi, kontaktira sa naznakom da pogledaju linkove ili glasaju za posao na Facebooku, kao što je slučaj bio kod Runjea, a prikazano je na slici ispod.

Takvi linkovi vode vas na stranice gdje se morate prijaviti putem vašeg Facebooka, a koji uzima vaše podatke i zlorabi ih. Takvi 'napadi' nazivaju se i phishing scam napadi a čiji je cilj krađa podataka za prijavu na Facebook.

U slučaju ispod, link vodi na stranicu facebooking-voting.tk koja je, naravno spam, dakle, preporučujemo da ne klikate na sumnjive linkove.

Također želimo skrenuti pažnju i na sve češća nasjedanja korisnika Facebooka koji klikaju na postove poput 'pogledaj što si je djevojka napravila nakon što ju je dečko ostavio' i sl. Dakle, još jednom ponavljamo, ne klikajte na nelogične statuse i postove na Facebooku.

Zašto je to važno? Evo kako je jedan član foruma yugomania.com objasnio phishing.

' U informatičkom svijetu, riječ “phishing” (čita se isto kao i riječ fishing, što na engleskom jeziku znači pecanje) označava nezakonite radnje s ciljem otkrivanja i iskorištavanja nečijih povjerljivih ili osjetljivih informacija, kao što su lozinke, podaci sa kreditnih kartica, ili bilo kojih drugih informacija do kojih se dolazi prevarom.'

Kliknite na sliku za veći prikaz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti