Pentagon za slanje svojih špijunskih misija u svemir odabrao SpaceX i ULA, pa razljutio Muska

Musku nije baš najbolje sjelo što je ULA dobio veći dio kolača jer smatra da su SpaceX-ove rakete bolje.

Martina Čizmić | 14.08.2020. / 08:07

Elon Musk (Foto: AFP)

Da će uspješno lansiranje komercijalne misije SpaceX-a i NASA-e otvoriti mnoga vrata za Elona Muska i njegovu tvrtku, bilo je jasno od samog početka. I to se ostvarilo potpisivanjem ugovora između SpaceX-a i Pentagona za slanje vojnih misija u svemir.

Prema informacijama iz američkih medija, SpaceX je navodno potpisao ugovor s američkim zrakoplovstvom i tako ispred nosa ukrao 316 milijuna dolara vrijedan posao Bezosovu Blue Originu.

Službeno, od 2022. godine SpaceX-ove rakete Falcon 9 i Falcon Heavy biti će zadužene za slanje vladinih sigurnosnih misija u svemiru.

Još nije jasno što sve ugovor, koji bi trebao trajati pet godina, podrazumijeva, ali se zna da će tijekom tog vremena SpaceX osim s Pentagonom morati surađivati s još jednom privatnom američkom tvrtkom - United Launch Alliance (ULA).

No to baš i nije dobro sjelo Musku, koji je svoje mišljenje o ULA podijelio na Twitteru.

Njihove rakete nisu višekratne, pa će tijekom vremena postati jasno da je ULA potpuni gubitak za porezne obveznike, napisao je Musk te dodao kako "nitko ne bi predložio da se kupe zrakoplovi koji bi nakon samo jednog leta završili u oceanu".

 

Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz ULA-e. Njihov šef Tory Bruno Musku je odgovorio nešto biranijim riječima.

Čestitam SpaceX-u na ugovoru za USAD NSS Faza 2, napisao je Bruno.

 

 

Treba istaknuti kako je ULA dobila nešto veći dio Pentagonova kolača (337 milijuna dolara), i to za razvoj svoje rakete Vulcan kojom bi se zamijenile stare rakete Atlas i Delta s ruskim motorima. Iako su u ULA odlučili da će prve rakete Vulcan biti jednokratne, spominjalo se i ponovno korištenje njihovih motora, ako ih uspiju uhvatiti prilikom pada na Zemlju.

S druge strane, SpaceX je već u nekoliko navrata dokazao kako se njegove rakete same vraćaju na sletne platforme te ih je moguće ponovno iskoristiti za lansiranje novih misija.

Očito će suradnja između SpaceX-a i ULA-e biti, u najmanju ruku, izazovna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti