Pesimistično istraživanje pokazalo da bi Amazon mogao imati problema s nedostatkom radne snage

Iako iz Amazona kažu kako dokument ne prikazuje pravu situaciju, to je ipak upozorenje kako bazen novih zaposlenika ipak nije beskonačan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2022. / 09:40

Amazonovo skladište (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Amazon je druga najveća privatna kompanija u SAD-u po broju zaposlenika čiji se biznis naročito povećao tijekom pandemije kada su ljudi počeli masovno naručivati proizvode putem interneta, pri čemu su mnogi najčešće kupovali upravo preko Amazona. Kako bi obradili, zapakirali i poslali veliki broj narudžbi, Amazon je tijekom pandemije morao zaposliti brojne nove ljude, a kako kompaniju i njihova skladišta istovremeno napušta veliki broj ljudi, potreba za novim radnicima je konstantna.

Slika nije dostupna Skoro 20 posto Amazonovih dostavljača prošle je godine doživjelo ozljedu na radu

No kako je pokazao interni izvještaj kompanije napravljen prošle godine, čini se kako se bazen potencijalnih zaposlenika u njihovim skladištima sve više smanjuje. Prema tim informacijama, a koje su bazirane na podacima poput visine prihoda i blizine aktualnim i budućim skladištima kompanije, do 2024. godine Amazon više neće imati potencijalne radne snage u SAD-u.

Za neke savezne države situacija je još gora pa u izvještaju stoji da bi već do kraja prošle godine mogli imati problema sa zapošljavanjem u Phoenixu (izvještaj je, dakle, napravljen 2021.), dok bi do kraja ove godine slična situacija mogla biti s Inland Empireom u Kaliforniji.

Na ovaj izvještaj koji su objavili na Engadgetu reagirali su iz Amazona te su objasnili kako ti podaci ne pokazuju “pravu sliku oko situacije sa zapošljavanjem”. Naglašavaju kako postoje brojni dokumenti s različitim scenarijima oko budućnosti zapošljavanja u kompaniji, no oni ne koriste sve te dokumente za donošenje odluka. Ovaj dokument je jedan od njih. Napominju kako nemaju problema sa zapošljavanjem u Phoenixu i Kaliforniji, kao i diljem države.

Slika nije dostupna "Kao u filmu strave": Radnika u skladištu Amazona zatočili - roboti

Usprkos tome, ovaj dokument svima u Amazonu može poslužiti kao upozorenje da njihov bazen potencijalnih zaposlenika nije beskonačan i kako trebaju razmišljati o alternativama. A ta alternativa su - roboti. Ova je tvrtka već počela s robotizacijom i automatizacijom preuzimanjem Kiva Systemsa još prije deset godina, no kako je pokazalo jedno prošlogodišnje izvješće, njihove su mogućnosti i dalje ograničene te su za kompleksnije akcije i dalje zaduženi ljudi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti