Pfizer bi uskoro mogao tražiti odobrenje američkog regulatora za primjenu COVID-19 cjepiva na djeci od 6 mjeseci do 5 godina

Podsjetimo, Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 već je dobilo odobrenje za korištenje kod pojedinaca starijih od pet godina.

Martina Čizmić | 01.02.2022. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pfizer bi od američke Agencije za hranu i lijekove trebao zatražiti dopuštenje za korištenje svog cjepiva protiv COVID-19 za djecu od šest mjeseci do pet godina, objavio je CNN pozivajući se na dobro informirane izvore.

Iz Pfizera će, kao što je bio slučaj i dosad, zatražiti hitno odobrenje za korištenje dviju doza cjepiva, a nastavit će s testiranjem primjene tri doze kod djece ovog uzrasta.

Slika nije dostupna Ne žele ništa prepustiti slučaju: Pfizer krenuo s kliničkim testiranjem omikron verzije cjepiva protiv COVID-19

Američki regulatori nadaju se da bi odobrenje moglo biti dano prije kraja mjeseca kako bi se što prije krenulo sa cijepljenjem i najmanje djece.

Podsjetimo, Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 već je dobilo odobrenje za korištenje kod osoba starijih od pet godina.

Pfizer je inicijalno planirao odmah zatražiti dozvolu za primjenu tri doze cjepiva kod djece, no tijekom testiranja originalna doza nije dala očekivane rezultate. Stoga su prilagodili dozu, ali i promijenili taktiku te se odlučili na traženje dozvole za primjenu dviju doza kod djece.

Slika nije dostupna Pfizerov lijek protiv COVID-19 za kućnu upotrebu odobren i u SAD-u

Ako je cilj cjepiva da stvori temeljni imunitet kod djece, da spriječi najgore ishode, a pri tome ne koristite cjepivo kao alat za sprječavanje infekcije, onda su dvije doze dovoljne, pojasnio je odluku dr. Scott Gottlieb, član Pfizerovog odbora te dodao kako bi prema njegovim procjenama odobrenje iz FDA moglo stići već početkom ožujka.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti