Ne žele ništa prepustiti slučaju: Pfizer krenuo s kliničkim testiranjem omikron verzije cjepiva protiv COVID-19

Šef Pfizera, Albert Bourla, još je prošlog mjeseca istaknuo kako će omikron-varijanta vjerojatno zahtijevati novu verziju cjepiva protiv COVID-19, a da je ta tvrtka spremna isporučiti ga već u ožujku.

Martina Čizmić | 25.01.2022. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Baš kao što su i najavili kad se omikron-varijanta tek pojavila u svijetu, Pfizer i BioNTech započeli su s kliničkim testiranjem svog cjepiva protiv COVID-19 koje je posebno prilagođeno omikron-varijanti.

Studija, koja će obuhvatiti 1420 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55, proučavat će sigurnost, podnošljivost i razinu imunološkog odgovora cjepiva, kako u redovnoj primjeni, tako i kao booster dozu.

Slika nije dostupna Hoće li nam trebati nova cjepiva protiv omikron-varijante ili će biti dovoljno samo ažurirati postojeća?

Kako su pojasnili iz Pfizera, sudionici studije biti će razdijeljeni u tri grupe. Prva grupa dobila je dvije doze aktualnog Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19 90 do 180 dana prije početka ispitivanja. Potom će primiti jednu ili dvije doze prilagođenog cjepiva.

Sudionici u drugoj grupi dobili su tri doze aktualnog Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19 90 do 180 dana prije početka studije, a dobiti će još jednu dozu ili aktualnog ili prilagođenog cjepiva.

Treća grupa neće dobiti nikakvo cjepivo protiv COVID-19 prije početka testiranja, već će tijekom testiranja dobiti tri doze prilagođenog cjepiva.

Slika nije dostupna Svakih 6 mjeseci ili jednom godišnje: Iz Pfizera kažu da će docjepljivanje protiv COVID-19 biti potrebno i u predstojećim godinama

Iako trenutno dostupna istraživanja i podaci s terena pokazuju da booster doze pružaju visoku razinu zaštite od ozbiljnog oblika bolesti i hospitalizacije u slučaju zaraze omikron-varijantom koronavirusa, prepoznali smo potrebu da budemo spremni u slučaju da ta zaštita počne slabiti tijekom vremena i da, potencijalno, pružimo zaštitu protiv omikrona i drugih varijanti u budućnosti, izjavila je starija potpredsjednica i voditeljica Odjela istraživanja i razvoja cjepiva, Kathrin Jansen.

Podsjetimo, šef Pfizera, Albert Bourla, još je prošlog mjeseca istaknuo kako će omikron-varijanta vjerojatno zahtijevati novu verziju cjepiva protiv COVID-19, a da je ta tvrtka spremna isporučiti ga već u ožujku.

Slika nije dostupna Izrael objavio prve rezultate primjene četvrte doze Pfizerovog cjepiva: "Vidimo peterostruko povećanje razine antitijela"

Iako su neke zemlje, poput Izraela, već dale preporuku za primjenu četvrte doze cjepiva protiv COVID-19, kako bi se zadržala visoka razina zaštite, prema istraživanjima u laboratoriju, treća doza Pfizerovog cjepiva pruža visoku razinu zaštite barem četiri mjeseca nakon njene primjene.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti