Pfizer pristao da proizvođači generičkih lijekova proizvode njegov lijek protiv COVID-19

Iako su Pfizerov i Merckov lijek učinkoviti, liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Hina | 16.11.2021. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kompanija Pfizer Inc priopćila je u u utorak da će dopustiti proizvođačima generičkih lijekova da proizvode i distribuiraju njegovu eksperimentalnu pilulu za COVID-19 u 95 zemalja s niskim i srednjim dohotkom preko ugovora o licenciranju s međunarodnom javnozdravstvenom grupom Medicines Patent Pool (MPP), prenosi Reuters.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Lijekovi protiv COVID-a su dobrodošli, ali nikako nisu zamjena za cijepljenje

Ugovor o dobrovoljnom licenciranju omogućit će MPP-u da izda podlicence kvalificiranim proizvođačima lijekova za izradu vlastitih verzija antivirusnog lijeka PF-07321332. Pfizer će tablete koje proizvodi prodavati pod robnom markom Paxlovid.

Kliničko ispitivanje koje je proveo Pfizer pokazuje da pilula smanjuje šanse za hospitalizaciju i smrt za 89 posto kod odraslih osoba koje imaju rizik teške bolesti. Lijek će se koristiti u kombinaciji s ritonavirom, lijekom za HIV koji je već dostupan generički.

Pfizerov ugovor o licenciranju nalik je dogovoru konkurentne tvrtke Merck & Co za generičku proizvodnju lijeka za COVID-19. Radi se o neobičnim dogovorima koji potvrđuju da postoji ogromna potreba za učinkovitim liječenjima, kao i pritisak na proizvođače lijekova da lijekove učine dostupnima po pristupačnim cijenama.

Slika nije dostupna Pfizer se protiv dezinformacija i teorija zavjere oko COVID-19 cjepiva odlučio boriti na pomalo neobičan način

Izuzetno smo zadovoljni što imamo još jedno oružje u našoj oružarnici za zaštitu od štete koje donosi COVID-19, izjavio je u intervjuu Charles Gore, izvršni direktor MPP-a.

Gore je rekao da se nada da će generička verzija Pfizerovog lijeka biti dostupna već za nekoliko mjeseci.

Spomenutih 95 zemalja u licencnom ugovoru pokrivaju oko 53% svjetske populacije i uključuju sve zemlje s niskim i nižim srednjim dohotkom i neke zemlje s višim srednjim dohotkom u podsaharskoj Africi. Popis uključuje i zemlje koje su u posljednjih pet godina prešle iz nižeg srednjeg na viši srednji status, kažu iz Pfizera i MPP-a.

Pfizer će se odreći naknada za prodaju u zemljama s niskim dohotkom. U ostalim zemljama popisa neće uzimati naknade sve dok je COVID-19 od strane Svjetske zdravstvene organizacije klasificiran kao hitna javnozdravstvena situacija od međunarodnog značaja.

Očekuju se visoke razine potražnje Pfizerove verzije lijeka. Iz tvrtke javljaju da predviđaju proizvodnju 180.000 kompletnih terapija do kraja sljedećeg mjeseca i najmanje 50 milijuna do kraja 2022. godine.

Ipak, Pfizer bi mogao biti preopterećen dok pokušava opskrbiti 47% svjetske populacije. Izvršni direktor Pfizera rekao je prošli tjedan da bi tržište za lijek moglo imati do 150 milijuna ljudi i da bi mnoge zemlje mogle biti zainteresirane za kupnju doza za svoje strateške rezerve.

Slika nije dostupna Jesu li tablete rješenje za okončanje pandemije koronavirusa?

Pfizer će proizvedene zalihe lijeka prodavati utemeljeno na prosječnom dohotku svake zasebne države. U Sjedinjenim Državama očekuje da će cijena Pfizerovog lijeka biti slična cijeni Merck&Co lijeka koja iznosi okvirno 700 dolara po terapiji.

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech SE pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica COVID-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti