Philips, LG, Panasonic, Samsung i drugi kažnjeni s rekordnih 1,47 milijardi eura zbog dogovora oko cijena TV-a u EU

Europska komisija kaznila je Philips, LG, Panasonic, Samsung, Technicolor i Toshibu s rekordnih 1,47 milijardi eura zbog dogovora i usklađivanja cijena TV-a u Europskoj Uniji. Dogovaranje i uklađivanje cijena TV dijelova u EU bilo je prisutno zadnjih desetak godina.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 05.12.2012. / 15:21

Philips, LG, Panasonic, Samsung i drugi kažnjeni s rekordnih 1,47 milijardi eura zbog dogovora oko cijena TV-a u EU

Europska komisija kaznila je Philips, LG, Panasonic, Samsung, Technicolor i Toshibu s rekordnih 1,47 milijardi eura zbog dogovora i usklađivanja cijena TV-a u Europskoj Uniji. Dogovaranje i uklađivanje cijena TV dijelova u EU bilo je prisutno zadnjih desetak godina. Od navedenih, Philips je dobio najveću kaznu - 313,36 milijuna eura, a nakon njega slijede LG, Panasonic i Samsung. Toshiba i Technicolor također su novčano kažnjeni, no njihove kazne relativno su male. Cijeli dokument možete vidjeti ovdje.

Novčane kazne rezultat su duge istrage koja je kulminirala 2007. godine upadima u uključena poduzeća. Sva poduzeća proglašena su krivima za usklađivanje cijena katodnih cijevi koje su se nalazile u televizorima i monitorima prije popularizacije 'flat screen' zaslona poput LCD-a i plazme. Prema riječima Joaquína Almunie, potpredsjednik EK zadužen za politiku tržišnog natjecanja, troškovi katodnih cijevi iznose 50-70% ukupne cijene TV-a. Almunia je kazne opisao kao primjerene za tvrtke koje su bile umiješane u najgoru vrstu tržišnog ponašanja, a najveća šteta prouzročena je europskim potrošačima tijekom desetak godina.

Zanimljivo, samo Sony od najvećih proizvođača TV-a nije bio umiješan u dogovore i usklađivanje cijena na tržištu Europske Unije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti