Pirati 'probili' zaštitu najnovije igre

Developer igre Bethesda odlučio je ukinuti Denuvo zaštitu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.12.2016. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Borba velikih izdavača za prodaju što više kopija igre tijekom prvih nekoliko tjedana uvijek je bila dvosjekli mač. S jedne strane je proizvod u koji je uloženo dosta novca, a s druge legitimni korisnici čije iskustvo s igrom nerijetko naruše drakonske mjere zaštite.

Denuvo je DRM koji je sada najrasprostranjeniji kada su tzv. AAA izdanja u pitanju. Tu smo anti-piratsku zaštitu imali prilike vidjeti u Just Cause 3, Dishonored 2, ali i novom Doomu. Denuvo za cilj ima zaštititi igru u tim ključnim prvim tjednima kako se ne bi ilegalno kopirala i distribuirala, no time nisu baš svi oduševljeni, a od njenog pojavljivanja u Lords of The Fallen kružile su priče da skraćuje životni vijek hard diskova te šteti performansama same igre.

Stoga je mnoge razveselio najnoviji patch za Doom kojim je Denuvo potpuno uklonjen iz igre jer velik broj PC igrača bojkotira ovu zaštitu i ne kupuje igre koje ju koriste, posebno u prvim mjesecima prodaje. Bethesda je uklonila zaštitu iz igre bez ikakve najave, što je djelomično i bio očekivan potez. Hakerske grupe već su uspjele 'razbiti' Doom, a ovaj bi potezi, nadamo se, trebao otvoriti igru prema potencijalnoj prodaji na drugim mjestima kao što je GoG ili bar da se na Humble stranici osigura DRM-free verzija za sve koji žele igrati offline.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti