Na temelju istraživanja NPD grupe, skoro polovica Amerikanaca prestala je koristiti P2P aplikacije za preuzimanje glazbe.

Istraživanje koje je provela NPD grupa ukazuje na drastičan pad preuzimanja glazbe sa P2P servisa i torrenta.

Naime, sudeći prema istraživanju vodećih P2P aplikacija na tržištu, LimeWire još uvijek stoji kao vodeći sa 32% udjela piratstva u glazbenoj industriji, što je veliki pad s obzirom da je prošle godine taj udio iznosi 56%.

S druge pak strane, gašenje LimeWire servisa rezultiralo je povećanjem udjela ostalih servisa poput FrostWirea kojem je udio porastao sa 10 na 21 posto.

Kako piše TorrentFreak, broj korisnika koji koriste P2P aplikaciju u SAD-u se 'srušio' za čak 43% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Prema tom postotku godišnje je zabilježeno čak 12 milijuna preuzimanja manje.

Iako postoje druge alternative za preuzimanje glazbe, izgleda kako korisnici jednostavno sve manje i manje preuzimanju glazbu sa P2P servisa.

No znači li to za glazbenu industriju oporavak, odnosno povećanje prihoda? Teško! Piratstvo ne mora imati efekt na prodaju glazbe, piše TorrentFreak.com.

Koristite li vi P2P aplikacije poput LimeWirea ili nekih torrenta?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju