Pobjeda malih ljudi protiv neodgovorne države: "Ne čine dovoljno protiv klimatskih promjena"

Švicarska vlada nije ispunila svoje prošle ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova jer nije uspostavila mjere koje bi osigurale provedbu tih ciljeva.

Hina | 09.04.2024. / 13:12

Prosvjed protiv klimatskih promjena (Ilustracija: Getty)

Europski sud za ljudska prava presudio je u utorak u korist skupine starijih Švicarki koje su optužile svoju vladu da ne čini dovoljno u svrhu borbe protiv klimatskih promjena što ih izlaže riziku od smrti od toplinskih valova.

Odluka europskog suda u tom slučaju, koji je pokrenulo više od 2000 žena, mogla bi imati odjeka u cijeloj Europi i šire i biti presedan kako bi sudovi mogli rješavati sve više tužbi povezanih s klimom na osnovi kršenja ljudskih prava.

Predsjednica suda Siofra O'Leary rekla je da je švicarska vlada prekršila ljudsko pravo na privatni i obiteljski život jer nije provela odgovarajuće domaće politike u cilju suzbijanja klimatskih promjena.

To uključuje propust kvantificiranja, putem ugljikova proračuna ili na neki drugi način, ograničenja za nacionalne emisije stakleničkih plinova, rekla je sutkinja.

Istaknula je i da švicarska vlada nije ispunila svoje prošle ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova jer nije uspostavila mjere koje bi osigurale provedbu tih ciljeva.

Globalni građanski pokret Avaaz ocijenio je da je presuda otvorila novo poglavlje u tužbama u vezi klimatskih promjena.

Presuda za Švicarsku postavlja ključan pravno obvezujući presedan koji će poslužiti kao primjer kako uspješno tužiti vlastitu vladu zbog klimatskih propusta, rekla je direktorica za pravne kampanje pri Avaazu, Ruth Delbaere.

Sud je, međutim, odbacio dva slična slučaja. Jednu tužbu podnijelo je šestero mladih Portugalaca protiv 32 europske vlade, a drugu bivši francuski gradonačelnik protiv francuske vlade.

Presuda u slučaju protiv Švicarske, na koju se ne može žaliti, mogla bi prisiliti vladu da poduzme više u cilju smanjenja emisija, uključujući reviziju ciljeva za smanjenje emisija do 2030., kako bi se ostvario cilj iz Pariškog sporazuma koji predviđa ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti