Počela prodaja novog Appleova računala: Ako ga želite kupiti, pripremite više od 350 tisuća kuna

U prodaji u SAD-u dostupno je najjače Appleovo računalo, a cijena njegove najjače konfiguracije doseže gotovo 53 tisuće dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2019. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako namjeravate kupiti neki od Appleovih proizvoda, morate biti svjesni da će cijena takvih proizvoda često biti veća od konkurentskih telefona, tableta, pametnih satova i drugih uređaja sličnih ili boljih specifikacija. Ako pak namjeravate kupiti najbolje što Apple nudi od računala, tj. najjači Mac, morat ćete izdvojiti mnogo više novca nego pri kupovini nekog automobila više klase.

Naime, Apple je pustio u prodaju novu generaciju računala za profesionalce Mac Pro, čija je osnovna cijena 6 tisuća dolara, što je za većinu korisnika, a i brojne kompanije prevelika svota novca. No to je osnovna cijena ovog modela koji se može nadograditi s boljim i snažnijim hardverom, te se cijena za najjaču konfiguraciju Maca Pro penje do skoro 53 tisuće dolara, odnosno ta cifra u kunama iznosi nevjerojatnih više od 350 tisuća kuna.

Jony Ive Dizajner legendarnih Appleovih proizvoda napušta kompaniju!

Za tu cifru dobije se 28-jezgreni 2,5 GHz Intelov procesor, čak 1,5 TB RAM-a, dvije Radeon Pro Vega II Duo grafičke kartice i 4TB SSD-a. Samo povećanje RAM-a na maksimum stoji oko 25 tisuća dolara.

No ni to nije sve jer oni kojima novac nije problem i imaju više od 50 tisuća dolara za računalo trebat će još kupiti i monitor koji se također može kupiti od Applea i za koji treba platiti od 5 tisuća dolara te poseban stalak za taj monitor. Stalak, naravno, također nije jeftin te je i za njega potrebno dodati još tisuću dolara. Jedino što ne treba dodatno platiti su miš i tipkovnica, iako vjerujemo da bi osobama koje su spremne platiti skoro 60 tisuća dolara za računalo i monitor, ne bi bio problem dodati još koji dolara za periferiju.

Analizirajući snagu računala i troškove novog Mac Pro, na stranici ZDnet kažu kako je, jasno, riječ o skupom računalu, no ne i precijenjenom, što znači da njegova snaga i kvaliteta opravdavaju tako visoku cijenu. Slažete li se s tim?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti