Počinje manifestacija "Tesla & friends" u čast čovjeka koji je osvojio svijet

U zagrebačkom Tehničkom muzeju izloženi su najvažniji izumi Nikole Tesle, a unatoč njegovim velikim otkrićima, o njemu malo znamo.

Vanja Margetić | 09.07.2018. / 19:07

Galerija

Nikola Tesla, čovjek koji je osvojio svijet, rođen je s devetog na deseti srpnja 1856. godine točno u ponoć. U čast njegova rođendana u Zagrebu počinje manifestacija "Tesla & Friends", koja traje do srijede.

Bez njegovih otkrića svijet bi bio u mraku. U zagrebačkom Tehničkom muzeju izloženi su najvažniji izumi Nikole Tesle - izmjenična struja, elektromotor, transformator, bežični prijenos signala. "Tesla je želio da se u svakom trenutku između bilo koje dvije točke na zemaljskoj kugli može komunicirati, da se može upravljati objektima bežičnim putem. To je ono što je ostvareno", govori Zorica Civrić, autorica izložbe.

Unatoč velikim otkrićima, o njemu malo znamo. Od brojnih Teslinih izuma, on je samo 112 uspio patentirati, a mnogi od tih izuma su ukradeni, na što je on jednostavno odgovorio "Nije mi zbog toga žao, žao mi je što nemaju vlastite ideje".

Rođen je prije 162 godine. Zagrebačka publika u idućim će danima kroz izložbe, radionice i panele bolje upoznati Teslin život. "Tesla je svojim stavom, svojim znanjem, svojim izumima i doprinosima doprinio cijelom čovječanstvu. Kod njega nije bilo razlike. Ja se ponosim i promoviramo Hrvatsku kao domovinu Nikole Tesle", ističe Dragica Mihajlović iz udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Veliki genij bio je strastveni kockar. Nikada nije završio fakultet, a dobio je 15 počasnih doktorata. Nije se ženio i smatrao je da se izumitelji mogu posvetiti samo i isključivo znanosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti