Podaci CDC-ja pokazuju učinkovitost: Samo 0,01 posto onih koji su dobili obje doze cjepiva oboljelo je od COVID-19

Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je cijepljenje spriječilo uvelike nadmašuje slučajeve proboja, napisali su autori.

Hina | 26.05.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Između siječnja i travnja ove godine otprilike 0,01 posto ljudi cijepljenih objema dozama cjepiva oboljelo je od COVID-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku učinkovitost cjepiva.

U izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentirani su takozvani slučajevi "proboja" virusa među 101 milijuna cijepljenih objema dozama u Sjedinjenim Državama.

Premda se radi o visoko učinkovitim cjepivima, slučajevi proboja su očekivani, posebno prije nego što imunost u populaciji ne dosegne dovoljnu razinu za dodatno smanjenje transmisije, kaže se u izvješću.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. siječnja do 30. travnja.

Dokumentirane su ukupno 10.262 zaraze dva tjedna ili više dana nakon cijepljenja i drugom dozom jednog od cjepiva koje je odobrio CDC - Pfizera, Moderne i Johnson & Johnsona.

Prosječna dob tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučajeva, radilo se o ženama.

Od ukupnog broja proboja 706 slučajeva ili sedam posto oboljelih je hospitalizirano, a 132 ili jedan posto umrlo je zbog razloga povezanih s COVID-19. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.

To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju cijepljenih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.

Genomsko sekvenciranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska - B.1.1.7.

Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je cijepljenje spriječilo uvelike nadmašuje slučajeve proboja, napisali su autori.

CDC ipak napominje kako je vrlo vjerojatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se cijepe objema dozama cjepiva rijetko redovno testiraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti