Podignuta nekoliko milijardi dolara teška tužba protiv Googlea zbog povrede privatnosti korisnika

Tužitelji traže barem 5000 dolara odštete za svakog korisnika koji je pretraživao internet u "privatnom modu", a Google je ipak prikupljao podatke o njemu.

Martina Čizmić | 03.06.2020. / 10:28

Google (Foto: AFP)

Google bi se mogao naći u problemima nakon što je u utorak u SAD-u podignuta tužba u kojoj se internetskog diva optužuje za ilegalno ugrožavanje privatnosti milijuna korisnika.

U tužbi se navodi kako je Google prikupljao informacije o aktivnostima korisnika, kao što su njihovo pretraživanje interneta, stranice koje posjećuju i pregledavaju, iako su korisnici u tom trenutku imali uključen tzv. "incognito mode" odnosno privatan način pretraživanja interneta koji je dostupan u većini preglednika.

Tužitelji Chasom Brown, Maria Nguyen i William Byatt ističu kako zahvaljujući svim podacima koje Google prikuplja kroz svoje servise poput Analytics, Ad Manager i drugih, može saznati sve što korisnici rade, čak i kad oni to izričito ne žele.

Google ne može nastaviti s ovakvim tajnim i nedopuštenim prikupljanjem podataka od gotovo svakog Amerikanca s računalom ili telefonom, stoji u tužbi koja je podignuta u Kaliforniji.

Tužitelji stoga traže barem 5000 dolara odštete za svakog korisnika koji je pretraživao internet u "privatnom modu", a Google je ipak prikupljao podatke o njemu. Smatraju da je time Google prekršio federalne zakone o prisluškivanju, ali i kalifornijske zakone o zaštiti privatnosti. Ovisno o broju korisnika koji bi se pridružili tužbi i tražili odštetu, taj bi iznos, za Google mogao iznositi i nekoliko milijardi. 

No, u Googleu odbacuju optužbe i ističu kako će se boriti protiv njih.

Svaki put kad otvorite "incognito" prozor, lijepo piše da internetske stranice mogu prikupljati podatke o vašim aktivnostima tijekom pregledavanja interneta, poručio je glasnogovornik Googlea, Jose Castaneda.

Problem "privatnog" pretraživanja intrneta nešto je na što stručnjaci za sigurnost upozoravaju već godinama. Ističu kako, čak i ako se uključi opcija "privatnosti", Google i druge internetske tvrtke mogu pratiti identitet svakog korisnika tijekom njegovog pretraživanja i pregledavanja sadržaja na internetu.

Sud u Kaliforniji sad treba odlučiti o opravdanosti tužbe te ju prihvatiti ili odbaciti.

 Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti