Pogledajte nevjerojatni eksperiment: Kako je jednostanični organizam do u detalje "pogodio" kako će se širiti koronavirus

Gotovo je nevjerojatno da je obična plijesan u potpunosti pratila puteve širenja koronavirusa diljem SAD-a.

Martina Čizmić | 12.12.2020. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetnica s MIT-a na veoma je zanimljiv način odlučila prikazati širenje pandemije COVID-19 kroz SAD. Umjesto da iskoristi računalne modele i virtualnu stvarnost, Diemut Strebe upotrijebila je - plijesan.

Točnije, jednostanični organizam Physarum polycephalum odnosno muljevita plijesan, koja je do sad pokazala izuzetne mogućnosti i ponaša se gotovo inteligentno iako nema mozak ni živčani sustav.

U sklopu svog projekta Hydra, Strebe i njeni suradnici s MIT-a stavili su plijesan na kartu SAD-a. Komadić je bio postavljen na prvih 10 mjesta koja su zabilježila tisuću slučajeva COVID-19 dnevno. Nakon toga pustili su plijesan da raste i promatrali kako je ovaj jednostavan organizam do u detalje "pogodio" na koji se način koronavirus širio po SAD-u u periodu od ožujka do listopada 2020.

Ono što sam video čini posebno upečatljivim je zvuk koji ga prati a koji zapravo ilustrira ultrazvučne valove koji prate kretanje mikroorganizama.

Kako je sama pojasnila, mogli su staviti i dodatne prepreke koje bi onemogućile ili usporile širenje plijesni, baš kao što bi određene epidemiološke mjere usporile ili zaustavile širenje virusa. No, s obzirom na to da takvih, sveobuhvatnih, mjera u SAD-u nije bilo, ostavila je plijesni otvoren put da se širi.

Kako bi još bolje prikazala horor u kojem se SAD našao tijekom pandemije, odlučila je napraviti i dodatni eksperiment koji bi pratio razvoj i širenje koronavirusa kroz "oči" muljevite plijesni, s ishodištem u mjestima gdje je broj novozaraženih dnevno bio i manji od 1000 ljudi.

Snimku tog eksperimenta tek treba objaviti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti